Pre najnovšie boje v Líbyi odišlo z domovov 16 000 ľudí

    0
    Boje v Líbyii, archívna snímka (Autor: TASR)

    Sily medzinárodne uznanej vlády opätovne získali kontrolu nad západnou časťou krajiny a vytlačili bojovníkov poľného maršala Chalífu Haftara.

    Mierová misia OSN v Líbyi (UNSMIL) vo vyhlásení uviedla, že je “znepokojená situáciou civilného obyvateľstva a neutíchajúcim cyklom násilia v krajine”.

    „Nedávne vojenské akcie v okolí Tripolisu a Tarhúny viedli k novým vlnám vnútorného vysídlenia a útrap zhruba 16.000 Líbyjčanov,” uvádza OSN, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

    Vláda národnej jednoty (GNA) so sídlom v Tripolise, ktorú podporuje Turecko a uznáva OSN, sa počas uplynulých týždňov opätovne zmocnila všetkých zvyšných lokalít na západe Líbye, ktoré boli v područí Haftarových stúpencov. Mesto Tarhúna bolo poslednou prohaftarovskou baštou, ktorej sa zmocnili sily GNA.

    Haftar, ktorého základňa sa nachádza na východe krajiny, kde je aj parlament, vlani v apríli spustil ofenzívu zameranú na dobytie Tripolisu od GNA. Toto úsilie si vyžiadalo stovky mŕtvych a zhruba 200 000 obyvateľov muselo utiecť zo svojich domovov. Bilancia však nezahŕňa 16 000 vysídlených z uplynulých dní.

    Ministerstvo vnútra GNA medzitým vyzvalo armádu a bezpečnostné sily na “oslobodenom území”, aby chránili životy civilistov aj ich majetok, pričom prisľúbilo, že vinníkov bez ohľadu na hodnosť vydá spravodlivosti.

    V severoafrickej Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO. Povstanie v rámci tzv. arabskej jari viedlo k pádu dlhoročného režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího a k jeho smrti.

    - Reklama -