Ministrom vnútra nemôže byť policajt ani spravodajský dôstojník, nie sme žiadna junta. Analytik Žitný reaguje na kandidátov na funkciu ministra

    0
    Milan Žitný (Autor: Milan Žitný)

    Bývalý minister vnútra a spravodlivosti, dnes advokát Daniel Lipšic reagoval na Matovičovu ponuku verejne.

    „Nebudem ministrom vnútra. V súčasnosti nebudem reflektovať na žiadnu ponuku stať sa členom nastupujúcej vlády,” uviedol Lipšic na Facebooku.

    Podľa Lipšica majú kľúčové posty vo vláde zastávať ľudia, ktorí sa uchádzali vo voľbách o dôveru občanov.

    „Ja som v týchto voľbách nekandidoval a nie som v politike, argumentoval Lipšic s tým, že je presvedčený, že pre spoločnosť je dnes väčšmi prospešný v postavení advokáta. 

    Ďalším favoritom je podľa kuloárnych informácií Gábor Grendel.

    „Neviem. Možno áno, možno nie,” reagoval neurčito Grendel pre ParlamentnéListy.sk na našu otázku, či môže potvrdiť, že sa o ponuke na tento post s Igorom Matovičom bavil.

    Podľa našich zistení mal však Grendel túto pozíciu odmietnuť s tým, že sa na to necíti.

    „Dohodli sme sa s kolegami, že na takéto otázky  nebudeme reagovať. Tieto veci sú ešte predčasné. Treba byť trpezlivý, Igor Matovič sa stretáva s lídrami a všetko má nejakú  postupnosť,” vyhlásil Gábor Grendel.

    Nahlas aj potichu sa uvažuje tiež o bývalom vyšetrovateľovi  kauzy Gorila Lukášovi Kyselicovi.

    „Občania ma vidia na ministerstve vnútra a ja som takouto cestou pripravený realizovať predvolebné sľuby hnutia OĽaNO hlavne v boji proti korupcii a finančnej kriminalite bielych golierov,“ vyhlásil pre médiá Kyselica.

    U Kyselicu je však podľa viacerých problém, že celý život pôsobil ako policajt a mohol by mať aj komunikačný problém s verejnosťou, keďže nie je zvyknutý verejne vystupovať.

    Tretím kandidátom na post ministra vnútra je podľa informácií zvnútra strany Roman Mikulec, bývalý riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby.

    O Mikulcovi sa má však zároveň uvažovať aj ako o kandidátovi na neskoršie obsadenie postu v jednej z tajných služieb.

    „Ešte nie je nič jasné. Takýchto vecí sa teraz objavuje viacero… Sú aj všelijaké motanice, a pochopte ma, prosím, ja sa k tomu nechcem vyjadrovať,” reagoval Mikulec pre ParlamentnéListy.sk.

    Ak by neobsadilo  miesto ministra vnútra OĽaNO, záujem oň má určite hnutie Sme rodina. 

    „Teraz sa k tomu nebudem vyjadrovať,” povedal pre ParlamentnéListy.sk Milan Krajniak.

    Ešte pred voľbami bol však zhovorčivejší: „Keďže som členom branno-bezpečnostného výboru, najpravdepodobnejším nominantom na funkciu ministra vnútra alebo obrany by som bol ja,” vyhlásil Milan Krajniak, v súčasnosti aj nádejný adept na post šéfa SIS.

    Čo na to analytik

    Ako reaguje na mená, s ktorými sa kalkuluje pri obsadení postu ministra vnútra, bezpečnostný analytik Milan Žitný?

    „Ministrom bude ten, koho si vyberie premiér. Ale – policajt a spravodajský dôstojník nemajú čo robiť na čele ministerstva vnútra. Nie sme žiadna vojenská junta. Sme civilizovaná demokratická krajina v srdci Európy,” vyhlásil Žitný. 

    - Reklama -