Pojednávanie k výbuchu v prešovskej bytovke prerušili. Čaká sa na rozhodnutie krajského súdu

    0
    Na snímke vľavo obvinený Martin M. s manželkou na chodbe počas prestávky v rámci pojednávania, vpravo obvinený Milan H. na súde v Prešove 3. marca 2020. (Autor: TASR)

    „Výsluch bol prerušený, pokračuje sa zajtra (v stredu 4. 3.  pozn. TASR) o 9.00 h. Dôvodom je, že sa čaká na rozhodnutie krajského súdu,” povedal obhajca obvinených Vladimír Bajtoš.

    „Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu v Prešove dnešný výsluch vo vzťahu k trom obvineným prerušil do 4. marca, keď rozhodne o žiadosti o prepustení z väzby a tiež o návrhu prokurátora na rozšírenie dôvodov väzby,” povedala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.

    Traja muži sú v súvislosti s minuloročným výbuchom plynu na Mukačevskej ulici v Prešove obvinení z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia so spôsobením smrti viacerých osôb a škody veľkého rozsahu.

    Krajská prokuratúra (KP) v Prešove informovala súd, že vyšetrovateľ zmenil a sprísnil právnu kvalifikáciu z nedbanlivostného na úmyselný trestný čin.

    Zároveň KP požiadala súd o rozšírenie dôvodov väzby. Troch obvinených okresný súd poslal do väzby 9. decembra 2019. Krajský súd jeho rozhodnutie 30. decembra 2019 potvrdil.

    V utorok popoludní bude Krajský súd v Prešove rozhodovať o ďalších dvoch obvinených v súvislosti s minuloročným výbuchom plynu v Prešove.

    Okresný súd rozhodol v utorok (25. 2.) o ich stíhaní na slobode. Keďže prokurátor podal voči rozhodnutiu sťažnosť, bude sa ňou zaberať krajský súd.

    Dvoch obvinených polícia zadržala v piatok (21. 2.). Obvinila ich z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia so spôsobením smrti viacerých osôb a škody veľkého rozsahu.

    Výbuch plynu a následný požiar v 12-podlažnej bytovke na Mukačevskej ulici 7 na prešovskom sídlisku 6. decembra 2019 neprežilo sedem ľudí, jedna osoba je nezvestná. Bytovku búrali od 16. do 18. decembra. Krízový štáb rozhodol, že je potrebné ju asanovať celú.

    V piatok 17. januára bol asanovaný, vyvezený a uskladnený celý zostávajúci skelet bytového domu.

    - Reklama -