Opakovať voľby? Nezmysel! Nič múdre sa k tomu povedať nedá. Ján Drgonec reaguje na snahu napadnúť voľby pre chýbajúce hlasy PS-Spolu

0
ústavný expert, právnik Ján Drgonec (Autor: TASR)

„Krúžkovala som Zuzanu Magálovú za PS-Spolu. Na stránke pri nej svieti 0,” píše napríklad Martina Kekeňáková z Čataja na facebookovej stránke Lucie Plavákovej,  ktorá túto aktivitu rieši.

„Ak sú reálne podozrenia, že nesedia preferenčné hlasy, voličské hlasy ako také, stranícka politika musí ísť bokom a problém ma zaujíma ako ´obyčajného´ voliča,” píše na Facebooku ďalší človek.

Hovorkyňa koalície PS-Spolu Silvia Hudáčková však pre ParlamentnéListy.sk vysvetlila,  že oni zatiaľ žiadne kroky neplánujú.

„My  ako strana nič konkrétne nerobíme, robia to naši členovia, ale aj členovia Za ľudí, sú to však úplne neznámi ľudia, nevieme presne ktorí… Nechystáme žiadnu sťažnosť,  nič. Neviem, či z toho bude viac, ako je nejaká iniciatíva na Facebooku. Nám chýbalo  930 hlasov a problém je, že by sme museli doložiť tento počet a viac, aby sa voľby opakovali, a to si ani nikto neželá,“ uviedla Hudáčková. 

Hovorí expert na ústavné právo, bývalý sudca Ústavného súdu SR Ján Drgonec:

Od roku 1994 bývajú po každých voľbách nejaké sťažnosti na Ústavný súd. 

Sú však rôzneho charakteru. Nejde tam o chýbajúce hlasy či  krúžky ľudí, ktorí tvrdia, že stranu volili a ich hlas sa nezapočítal?

Nie, to nie.  V roku 1994 dalo HZDS návrh na  vylúčenie Demokratickej strany z parlamentu a Demokratická strana dala návrh na vylúčenie HZDS z národnej rady. Odvtedy bolo značné množstvo veľmi rozmanitých žiadostí, kde sa strany snažili vyriešiť si a vybaviť si účty, keď sa neskončili tak, ako očakávali.

Naposledy to bol zrejme Štefan Harabin, ktorý napadol na Ústavnom súde prezidentské voľby?

Zrejme áno.

To však neznamená, že niektoré žiadosti nemôžu byť opodstatnené. 

Viete, to má pravidlá. Ústavný súd určil podmienky, ktoré musí splniť niekto, kto by so  sťažnosťou uspel. Tá logika nie je logika ústavnosti, to je logika uplatňovania volebného  práva v celej Európe. Je to o tom, že to musí byť skutočne veľké porušenie, lebo čo sa  dá žiadať? Opakovanie volieb, nič iné. Na to, aby sa voľby opakovali, musí byť naozaj závažné porušenie – v tomto prípade ústavy – lebo v opačnom prípade by nikdy nijaké voľby neboli. Ak by stačila malicherná blbosť v individuálnom prípade, tak by sa vždy našiel niekto, kto vyprovokuje malichernú blbosť.

Podľa hovorkyne PS-Spolu oni vlastne nechcú opakovať voľby.

No veď asi by sa lepšie neskončili… Skutočne neviem o prípade, že by sa v Európe voľby opakovali. Doteraz Ústavný súd nikdy podobným sťažnostiam nevyhovel.  Opakujem, to by sa neopakovali voľby niekde na dedine, to by sa opakovali voľby na celom Slovensku. Ešte k tomu bez záruky, že opakované voľby budú bezchybné. Takýmto spôsobom by sme mohli chodiť voliť častejšie ako v Izraeli.

Aký význam majú z právneho hľadiska takéto iniciatívy na Facebooku?

Nijaký. Význam je len v tom, že sa zle rozhodli vo chvíľach vytvorenia koalície,  absolútne precenili svoje schopnosti a hanbia sa priznať voličom, že urobili šialenú blbosť. Nič múdre z pohľadu práva a politológie sa k tomu, žiaľ, povedať nedá.

Autor: Lucia Balichová

 

- Reklama -