Matovič bude skladať vládu. Od prezidentky SR si nesie poverenie

    0
    Prezidentka SR Zuzana Čaputová a predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič počas prijatia v Prezidentskom paláci 4. marca 2020 (Autor: TASR)

    „Prípadné nové zoskupenie, nová vláda, získalo v týchto voľbách veľkú dôveru zo strany občanov a tomu zodpovedajúcu zodpovednosť. Plne verím, že si všetci predstavitelia týchto strán uvedomujú túto zodpovednosť, pretože potrebujeme v krátkom čase silnú, legitímnu a novú vládu,” vyhlásila prezidentka.

    Čaputová poverila Matoviča na základe jej utorkových (3. 3.) rozhovorov s predstaviteľmi strán, ktoré diskutujú s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom o zostavení vlády.

    Prezidentka v utorok informovala, že predsedovia strán Sme rodina Boris Kollár, SaS Richard Sulík a Za ľudí Andrej Kiska jej tlmočili svoju pripravenosť ďalej rokovať spolu s Matovičom o vytvorení novej vlády.

    Sme rodina a SaS už potvrdili, že by do vlády šli.

    Za ľudí bude mať vo štvrtok (5. 3.) predsedníctvo, ktoré má Kiskovi podľa jeho slov autorizovať rokovanie o koalícii.

    Matovič zopakoval, že chce vládu s ústavnou väčšinou, pričom sa už stretol so všetkými tromi potenciálnymi koaličnými partnermi.

    Rezorty si chcú strany podeliť v pomere osem pre OĽaNO, tri pre Sme rodina, dva pre SaS a dva pre Za ľudí.

    „Urobím všetko pre to, aby malo Slovensko v dohľadnom čase vládu, na ktorú knižky dejepisu budú spomínať, že to bola najlepšia vláda, akú kedy malo,” vyhlásil v stredu Matovič po tom, ako od prezidentky získal poverenie na zostavenie vlády.

    Líder OĽaNO chce, aby nová vláda vniesla do duší ľudí nádej a aby raz mali všetci pocit, že Slovensko patrí všetkým.

    „A ľudia, ktorí zo Slovenska utiekli preto, lebo tu nedokázali žiť, aby sa túžili vrátiť späť,” poznamenal.

    - Reklama -