Ako by vyzeral parlament, ak sa PS-Spolu rozhodne dať prepočítať hlasy? A s čím súvisí vajatanie Kisku, zamýšľa sa politológ Baránek

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    Parlamentné počty by v takom prípade vyzerali takto (vľavo je číslo aktuálne, vpravo  hypotetické pri siedmich percentách PS-Spolu): OĽaNO 53/48, Smer – SD 38/35, Sme rodina 17/16, ĽSNS 17/15, PS-Spolu 0/13, SaS 13/12, Za ľudí 12/11.

    V prípade, ak by v opozícii ostali iba Smer a ĽSNS, koalícia s piatimi subjektmi by mala 100 poslancov.

    „Paradoxne, marginálnejšími v tejto koalícii by boli práve tí, ktorí pred voľbami už pomaly skladali vládu a na rokovania nepozývali ani Matoviča, ani Kollára. Pripomeňme si trochu, ako to vyzeralo.Na predvianočnej kapustnici chýbali Igor Matovič a Boris Kollár. Nepozvali ich. Na obede na začiatku roka, ktorý organizoval Andrej Kiska, chýbali Igor Matovič a Boris Kollár. Toho druhého nepozvali, Matovič si pozvánku všimol až deň pred akciou, na čo mu údajne Kiska povedal, že to je už pasé,” pripomína Baránek nedávne situácie a zamýšľa sa nad správaním predsedu Za ľudí Andrejom Kiskom. 

    Zdroj: Facebook/Jan Baranek

    „Osobne som presvedčený, že súčasné vajatanie Kisku nie je spôsobené tým, že mu prekáža Kollár. To by musel Kiska prekážať aj sám sebe. Skôr podľa mňa ide o to, že bývalý prezident by mal byť aspoň predsedom parlamentu. Aby nestratil honor a štyri roky pestovanú vnútornú integritu. Takto hrozí, že sa stane iba plastelínou v rukách Matoviča – ako napr. predseda najmenšieho poslaneckého klubu. Čo je pre neho asi ešte nedôstojnejšie ako tie videá,” myslí si Baránek.

     Paralelu vidí politológ pri strane PS-Spolu.  

    „Najprv už pomaly chceli skladať vládu, chodiť na snemy iných strán a poučovať, len s premáhaním očividne a teatrálne trpieť nevyspytateľného enfant terrible s trnavským prízvukom, ktorý nemá móresy, nie je cool ani hipster, ale dlhodobo je vnímaný len ako šašo! Nakoniec sa azda nad ním zmilujeme pozveme ho aspoň na obed. A nie je moderný liberál – teda hoaxmajster a nemá ani dúhový mozog,” píše Baránek a uvažuje, čo by teda ostalo koalícii PS-Spolu a Za ľudí, ak by sa PS-Spolu dostali do parlamentu?

    „Opozícia. …  Nezabúdajme na exkluzívnu spoločnosť, ktorá ich v prípadnej opozícii čaká – Smer, Kotleba. Už len keď si prečítajú tieto písmená, majú vyrážky. Viem – opozíciu si nevyberáte. Ale – ako s nimi chcú dohadovať napríklad mimoriadnu schôdzu parlamentu, pre (možné) odvolávanie člena vlády (Matovičovej). Už to vidím – spoločný opozičný obed s témou stratégia pri odvolávaní člena Matovičovho kabinetu. Obsadenie: Kiska, Biháriová, Fico, Kotleba. V momente, ako som to dopísal, dostal som záchvat smiechu… Toto nevymyslíte, toto sa musí stať,” uzatvára politológ Baránek.

     

    - Reklama -