AKÉ ZÁKAZY nás čakajú v súvislosti s koronavírusom? Nebudeme tolerovať čierny trh, odkazuje premiér

    0
    Zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD), poverený riadením ministerstva zdravotníctva a ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po mimoriadnom zasadnutí krízového štábu SR (Autor: TASR)

    Zakázané budú aj návštevy v domovoch sociálnych služieb, informovaní budú o tom podľa premiéra všetci zriaďovatelia.

    Zákaz návštev bude platiť vo všetkých väzniciach a v detských domovoch, uvádza Pellegrini.

    Podľa jeho slov Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydá zákaz exkurzií a zájazdov škôl mimo územia Slovenska.

    Premiér odporúča Slovákom, aby zvážili účasť na športových a kultúrnych podujatiach či koncertoch.

    „Hoci máme len jeden prípad, ale čím skôr prijímeme adekvátne opatrenia a obmedzíme stretávanie ľudí na jednom mieste, tým lepšie,” podotkol Pellegrini.

    Vyzval tiež Slovákov, aby zvážili, či odcestujú cez víkend do lyžiarskych stredísk v Rakúsku a Taliansku.

    Zároveň odporúča zvážiť akékoľvek zahraničné pracovné cesty do zahraničia, nielen do krajín, kde sa nový koronavírus už potvrdil.

    „Odporúčam necestovať do žiadnej krajiny a letecky už vôbec nie,“ povedal premiér.

    Na slovenských letiskách budú naďalej preventívne merať ľuďom teplotu.

    Na hraniciach s Rakúskom bude od piatkového popoludnia a cez víkend informačná kampaň, uvádza ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

    Na troch hraničných priechodoch smerujúcich z Rakúska na Slovensko, Berg, Kittsee a Jarovce, sa bude podľa ministerky spomaľovať doprava.

    Na hraničných priechodoch budú zastavovať autá a samaritáni a dobrovoľníci z Červeného kríža budú informovať posádku auta o tom, ako ďalej postupovať, ak sa u nich objavia známky nákazy koronavírusom.

    „Informačná kampaň začína od piatka od 16.00 h do polnoci. Potom v sobotu aj v nedeľu (7. a 8. 3.) do 6.00 h do polnoci,” hovorí Saková.

    Rezort vnútra oboznámi aj starostov a primátorov, aby informovali všetkých, ktorí organizujú nočný život cez víkendy, či obmedzia otváracie hodiny.

    Vláda SR nebude tolerovať čierny obchod s ochrannými prostriedkami

    Využije všetky prostriedky, aby takéto prípadné konanie eliminovala.

    Po zasadnutí ústredného krízového štábu na ministerstve vnútra to vyhlásil premiér SR Peter Pellegrini s tým, že Správa štátnych hmotných rezerv SR uzatvorila prvý čiastkový kontrakt.

    Z ôsmich potrebných komodít sa podľa premiéra v piatich podarí dosiahnuť plný plánovaný početný stav. U ďalších troch komodít, ako tvrdí, sa pravdepodobne podarí dosiahnuť až polovičný plánovaný stav.

    Univerzitná nemocnica Bratislava a ďalšie nemocnice v krajských mestách na Slovensku podľa Pellegriniho signalizujú, že zatiaľ majú dostatok ochranných prostriedkov a naďalej sa pokúšajú z vlastných zdrojov, ako doteraz, nakupovať a dopĺňať zásoby.

    „Je to však komplikovanejšie v rámci celej Európy o sveta, ale každý robí to, čo môže,” spresnil predseda vlády.

    Ako podotkol, je vydaný pokyn na navýšenie počtu setov na stery.

    „Treba ich navýšiť aj pre sanitné vozidlá, aby ich mali hneď k dispozícii. V krátkom čase by mal byť zabezpečený dostatočný počet setov,” deklaruje Pellegrini.

    - Reklama -