Najprv lekári a sestry. BSK začal s distribúciou rúšok. Prvá várka: okres Malacky

    0
    ilustračná snímka (Autor: TASR)

    „Lekári a zdravotné sestry sú pre nás mimoriadne dôležití. To je personál, ktorý ako prvý prichádza do kontaktu s potenciálne nakazenými pacientmi. Práve u nich musíme riziko nákazy znížiť na úplné minimum,” poznamenal predseda BSK Juraj Droba s tým, že ak sa príde o zdravotnícky personál, hrozí kolaps celého systému a nebude mať kto ošetrovať chorých.

    Nosenie ochranných rúšok platí aj pre zamestnancov Úradu BSK. Popri umývaní rúk je ich nosenie jedným z najúčinnejších spôsobov, ako ochrániť ostatných pred infekčným ochorením.

    „Tu musí ísť bokom otázka výzoru, nekomfortu alebo hanby,” zdôraznil Droba, ktorý vyzval každého na zodpovedné správanie.

    V Bratislavskom kraji je od pondelka (9. 3.) prerušené vyučovanie na všetkých stredných školách v jeho pôsobnosti. Zatvorené sú tiež osemročné gymnáziá. Od utorka (10. 3.) sú uzatvorené aj základné, umelecké i materské školy, ale aj centrá voľného času v zriaďovateľskej pôsobnosti hlavného mesta a bratislavských mestských častí. Prerušenú výučbu majú aj vysoké školy a univerzity.

    Na celom Slovensku platí mimoriadna situácia. Vyhlásila ju vláda SR v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu.

    Zároveň už od utorka (10. 3.) platí zákaz organizovania hromadných športových, kultúrnych a spoločenských podujatí.

    Pre ľudí, ktorí sa vracajú z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu na Slovensko, platí pre ochorenie COVID-19 povinná domáca izolácia. Za porušenie karantény hrozia pokuty až do výšky 1650 eur.

    - Reklama -