Majitelia štvornohých miláčikov bez obáv: Zvieratá nie sú zdrojom ani šíriteľom nákazy. Veterinári však radia

    0
    Pes, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Ľudia, ktorí sú v úzkom kontakte so svojím domácim miláčikom, by mali pri manipulácii a starostlivosti o zvieratá vždy vykonávať základné hygienické opatrenia.

    „Zahŕňa to umývanie rúk po príchode domov, pred a po manipulácii so zvieratami, pred a po kontakte s ich vecami a krmivom. Na mieste je aj zabránenie bozkávania, olizovania alebo zdieľania potravín,” upozorňujú veterinári.

    Ak je u človeka podozrenie na nový koronavírus, mal by blízky kontakt so svojím domácim miláčikom obmedziť.

    Starostlivosť by mal prenechať inej osobe alebo by mal aspoň dodržiavať základné hygienické návyky a nosiť na tvári rúško.

    „V súčasnosti neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by sa zvieratá mohli nakaziť alebo byť zdrojom infekcie ľudí,” vysvetľujú veterinári.

    Ak sa u domáceho miláčika vyskytne nevysvetlená choroba a bol v kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19, mal by majiteľ kontaktovať príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu. Ďalší postup odporučí úradný veterinárny lekár.

    KVL SR v súčasnosti odporúča odložiť preventívne kontroly, očkovania či odčervenia u veterinárnych lekárov.

    „Ak už z dôvodu akútneho zhoršenia zdravotného stavu vášho domáceho miláčika musíte navštíviť veterinárne pracovisko, na túto návštevu sa telefonicky objednajte. Toto umožní zabrániť hromadeniu a kontaktu klientov v čakárni a vykonať dezinfekciu priestorov pracoviska medzi návštevami,” radí komora.

    V súvislosti so šírením COVID-19 KVL varuje pred prijatím nevhodných opatrení proti domácim alebo voľne žijúcim zvieratám, ktoré by mohli ohroziť ich dobré životné podmienky, zdravie či život alebo by mohli mať negatívny vplyv na biodiverzitu.

    - Reklama -