Policajný prezident Lučanský: Povinná karanténa nie je trojhviezdičkový hotel

    0
    Milan Lučanský (Foto: Polícia SR)

    “Prišiel som skontrolovať, ako sa tu ľuďom vedie, aké majú problémy, čo ich trápi a čo im vieme zabezpečiť,” uviedol Lučanský vo videu na sociálnej sieti.

    Veľa ľudí, ktorí sú v karanténnom centre v Gabčíkove, podľa jeho slov vyjadrilo podporu, sú však aj nespokojní občania.

    “Je to len  začiatok. Prvé dva či tri dni sa dajú zniesť, potom prichádza 'ponorková nemoc'. Snažíme sa im preto čas nejako spríjemniť. Zabezpečujeme im pitnú vodu, minerálky. Taktiež deky, lebo sa sťažovali, že je tu chladno, kým nabehne centrálny systém kúrenia,” priblížil policajný šéf. Ako podotkol, záchranári chodia jednotlivo po izbách a zisťujú, čo treba ľuďom nakúpiť. “Majú tu však trikrát za deň teplú stravu,” spresnil.

    Slováci, ktorí sú v karanténnom centre v Gabčíkove, sa pýtali, prečo sú na jednej izbe ubytovaní aj štyria či piati ľudia. Lučanský tvrdí, že je to z kapacitných dôvodov.

    “Nemôžeme si mýliť povinnú karanténu s trojhviezdičkovým hotelom,” poznamenal. Ľudí požiadal o trpezlivosť a aby svojím správaním boli príkladom aj pre iných, dodržiavali karanténu a neohrozovali seba a ani ostatných.

    V gabčíkovskom karanténnom centre bolo k pondelkovému (16. 3.) večeru umiestnených 155 občanov. Centrum zriadila sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR v spolupráci s Asociáciou samaritánov SR. Otvorili ho v sobotu (14. 3.).

    “Po príchode je každý klient zaregistrovaný do elektronickej registrácie, ktorá umožňuje online sledovanie stavu v karanténnom centre, ako aj priebežné informovanie kompetentných orgánov,” priblížil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Ubytovanie v karanténnom centre je bezplatné, platí sa za stravu. Pre bližšie informácie majú záujemcovia kontaktovať linku 112.

    V rámci opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu je povinný ísť do 14-dňovej karantény každý, kto sa vráti na Slovensko zo zahraničia.

    Pre občanov, ktorí karanténu nemôžu stráviť v domácom prostredí či Slovákov, ktorí sa pomocou štátnych inštitúcií vrátia na Slovensko hromadne, by mali byť postupne k dispozícii aj ďalšie zariadenia Ministerstva vnútra SR na Donovaloch a v Liptovskom Jáne. V prípade veľkého náporu majú byť sprevádzkované aj ubytovne ďalších rezortov.

    - Reklama -