Firmy žiadajú v dôsledku koronavírusu opatrenia

    0
    Hasiči idú odobrať vzorky koronavírusu (Autor: TASR)

    Opatrenia, ktoré majú za následok odstavenie prevádzok, sa nedotýkajú len veľkých podnikov, ale bytostne aj malých a stredných podnikov (MSP), rodinných podnikov, živnostníkov, a to ako zamestnávateľov, tak aj podnikateľov a samostatne zárobkovo činných osôb bez zamestnancov.

    SAMP upozorňuje, že tento sektor tvorí až 99 % všetkých súkromných podnikateľských subjektov na Slovensku a má približne 72-percentný podiel na zamestnanosti, teda je najväčším zamestnávateľom na Slovensku.

     Asociácia preto uskutočnila prieskum, na základe ktorého upozorňuje na viacero problémov. Prezident SAMP Vladimír Sirotka priblížil, že dochádza k strate zákaziek v službách, remeselných činnostiach, v oblasti stavebných prác, prevádzky sú často v nájme u majiteľov obchodných centier. Okrem toho koronavírus bude mať vplyv aj na zamestnanosť. Problémom je aj to, že firmy musia plniť rôzne administratívne a ohlasovacie povinnosti.

    SAMP preto navrhuje, aby počas nútenej odstávky boli zasiahnutí zamestnávatelia oslobodení od odvodov, pre výpočet sociálnych dávok, starobného dôchodku by sa čas odstávky mal chápať ako prekážka v práci nezavinená na strane zamestnávateľa ani zamestnanca, okrem toho by sa mal čas odstávky započítavať do odpracovaných rokov, zamestnancom by mala patriť náhrada minimálnej mzdy za čas odstávky. “MSP a živnostníci vo veľkej miere využívajú služby externých účtovníkov, tí majú obavy, či budú stíhať plniť zmluvné povinnosti voči klientom a oni cez ich služby voči štátu,” priblížil Sirotka. Plnenie si zákonných povinností bez sankcií v odôvodnených prípadoch považuje tiež za zmiernenie hektickej situácie.

    SKDP odoslala rezortu financií tiež sériu návrhov na pomoc zamestnávateľom. “Reagujeme na súčasnú nepriaznivú situáciu. Podnikatelia majú výrazné výpadky tržieb z dôvodu obmedzení a zatvorených prevádzok,” uviedol prezident SKDP Jozef Danis. Komora navrhuje napríklad predĺženie viacerých lehôt, okrem oddialenia podania daňového priznania, aj predĺženie lehoty na zaplatenie preddavkov na daň z príjmov, lehoty na zaplatenie DPH, lehoty na platenie dane z príjmov zo závislej činnosti, zdravotných a sociálnych odvodov.

    “Dôležité je, aby si daňové subjekty nedotknuté koronavírusom splnili svoje daňové povinnosti v pôvodných zákonných lehotách, aby verejné rozpočty mali prostriedky na financovanie bežných potrieb a elimináciu dôsledkov súčasnej krízy,” dodal Danis.

    - Reklama -