Krajčí: Systémy testovania na koronavírus treba prepojiť

    0
    minister zdravotníctva Marek Krajčí (Autor: TASR)

    “Dobrá správa je, že sa nám dnes podarilo získať ďalších 10.000 reagencií, ktorých bol nedostatok. V tejto situácii vieme zabezpečiť dostatočne testovanie na ďalších desať dní,” oznámil Krajčí. Dostupných testov je teda momentálne 13.000.

    Matovič doplnil, že chcú prepojiť dáta z testovania s dátami o pohybe ľudí od mobilných operátorov. S Krajčím sa zhodli na tom, že aj vďaka tomu by lepšie zistili, ako sa epidémia vyvíja. Matovič skonštatoval, že čím viac dát a testovaní bude dostupných, tým skôr sa zistia potenciálne ohniská nákazy.

    Nový protokol vyšetrovania, o ktorom majú rokovať na ÚVZ SR a vytvorila ho česká virologička Soňa Peková, je podľa Matoviča veľmi efektívny a presný, má pomôcť sprostredkovať vyšetrenia na nový koronavírus čo najbližšie k miestu bydliska a tiež ho za dostupnú cenu sprístupniť pre samoplatcov.

    Matovič doplnil, že zadal všetkým ministrom úlohu, aby kontaktovali rezort vnútra a poskytli mu informácie o všetkých svojich účelových zariadeniach a ich kapacitách. Aj takto chcú podľa jeho slov riešiť podmienky v karanténe vo vládnych zariadeniach.

    - Reklama -