Šeliga: Cez vládny zákon nechceme špehovať ani odpočúvať ľudí

    0
    Podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Foto: TASR

    Návrh zákona hovorí podľa Šeligu o tom, že telekomunikačný úrad si na žiadosť Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vypýta informácie o tom, kde sa občan nachádzal a s kým bol v kontakte.

    Šeliga vylúčil, že by štátne orgány chceli monitorovať obsah hovorov či SMS správ. Úrad má následne vyzvať tohto človeka a ľudí v jeho okolí, aby sa dali testovať a zostali v karanténe.

    Tento návrh sa podľa Šeligu inšpiroval aj inými krajinami, napríklad Českou republikou, kde tieto aplikácie sú. O aplikácii, ktorú spomínala bývalá ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) podľa svojich slov viac nevie.

    Parlament v utorok rokuje v skrátenom legislatívnom konaní o vládnych návrhoch zákonov, ktoré majú riešiť situáciu s novým koronavírusom. Jedným z nich je aj návrh z dielne ministerstva spravodlivosti.

    Súčasťou tohto návrhu je dať ÚVZ SR možnosť používať dáta od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva s výnimkou obsahu správ.

    Toto tajomstvo nezahŕňa iba lokalizačné dáta, ale aj informácie o tom, kto, komu a ako dlho telefonuje.

    Takéto možnosti by mal ÚVZ v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu s tým, že by zber a uchovávanie týchto dát trvalo najneskôr do konca kalendárneho roka.

    - Reklama -