Možná pandémia koronavírusu v migrantských táboroch? EÚ a Grécko vypracúvajú plán

    0
    Utečenecký tábor Moria na gréckom ostrove Lesbos. (Autor: TASR)

    Európska komisia a Grécko reagujú na varovania poslancov Európskeho parlamentu (EP) a ľudskoprávnych skupín, podľa ktorých je 42.000 žiadateľov o azyl vystavených riziku nákazy. Migranti sú umiestnení v táboroch, ktoré majú kapacitu len pre 6000 ľudí.

    Grécko zatiaľ zaznamenalo 695 prípadov koronavírusu a 17 ľudí nákaze podľahlo.
     Úrady však zatiaľ neoznámili žiadny prípad nákazy v táboroch, ktoré sa nachádzajú na ostrovoch Chios, Kos, Lesbos, Leros a Samos v oblasti Egejského mora.

    Hovorca EK pre oblasť migrácie, vnútorných záležitostí a občianstva Adalbert Jahnz oznámil, že táto inštitúcia spolupracuje s gréckymi úradmi v oblasti núdzového plánu zameraného na možné prepuknutie nákazy koronavírusu na ostrovoch.

    Grécko podľa jeho slov už kontroluje telesnú teplotu novým migrantom, ktorí do táborov prichádzajú, zastavilo návštevy a sprísnilo dodržiavanie pravidiel hygieny.

    Poslanci z výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) poslali v pondelok eurokomisárovi pre krízové riadenie Janezovi Lenarčičovi list, v ktorom ho žiadajú o evakuáciu ľudí z preplnených táborov.

    “Ak EÚ nepodnikne okamžité kroky, situácia na gréckych ostrovoch sa stane nezvládnuteľnou s hrozbou mnohých úmrtí,” napísali v liste.

    Opatrenia v súvislosti s preplnenými tábormi žiadala v utorok aj ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch.

    - Reklama -