Matovič sa teší zo 100 000 nových respirátorov. Pellegrini mu pripomína, že ich objednávala jeho vláda

    0
    Igor Matovič ukazuje ochranný respirátor FFP3 (Autor: TASR)

    Nadránom sme naložili do vládneho špeciálu kľúčovú ochrannú pomôcku pre zdravotné sestry a lekárov, ktorí robia v prvej línii. Viac info o 9:30 pred zasadnutím vlády,” napísal ráno premiér Matovič na sociálnej  sieti s fotografiou plnou krabíc, ktoré sa nakladali do vládneho špeciálu. Na brífingu potom objasnil, že ide o 100 000 FFP3 respirátorov, ktoré doviezol špeciál z Turecka.

    Ochranná pomôcka je podľa Matoviča určená pre  zdravotné sestry a lekárov, ktorí sú v prvej línii v boji proti novému koronvírusu.  Materiál distribuovali do skladu v Slovenskej Ľupči, odkiaľ sa v pribehu popoludnia začal distribuovať zdravotníkom  po celom Slovensku. Ľudia premiérovi na facebooku blahoželajú, že takto sa to má robiť…

    Na margo  premiéra a jeho  slov zvolali pred  parlamentom brífing bývalý premiér  Peter Pellegrini a exministerka vnútra Denisa Saková. Pellegrini Matovičovi pripomenul, že respirátory FFP3, ktoré dorazili na Slovensko v noci,  sa podarilo zaobstarať ešte jeho vláde. 

    Nové vedenie štátu Pellegrini požiadal, aby sa citlivo vyjadrovalo k dodávkam z niektorých krajín. Skonštatoval, že čínska vláda a najväčšia  farmaceutická spoločnosť v Číne mali dobrý úmysel, keď na Slovensko poslala rýchlotesty. Pozrieť by sa na ne podľa Pellegriniho slov mala Matovičova vláda s odborníkmi a lekármi, pretože v určitom štádiu ochorenia COVID-19 sa dajú využiť aj tieto. Exministerka Saková pripomenula,  že testy boli v laboratórnom skúmaní Úradu verejného zdravotníctva aj Slovenskej akadémie vied a od začiatku sa hovorilo, že zaberajú až pri vyššej koncentrácii vírusu v organizme. Česká republika ich podľa Sakovej nakúpila v ešte vyššom objeme. 

    Saková má pre  Matoviča aj radu, čo robiť, ak sa mu  ich nákupy nepáčia, nech zruší všetky  objednávky. “Kľudne mu dáme  kontakty na premiérov okolitých krajín a určite budú  na túto ponuku hneď reagovať.”  

    Pellegrini Matovičovi  odkázal, nech ich u prestane za všetko kritizovať. 

    “Mňa strašne  mrzí ten tón a postoj pána nového  premiéra, ktorý si neodpustí ani jednu tlačovku nezačať nejakým okydávaním,  kritikou, urážaním, osočovaním. Ja na to postavený som, aj pani exministerka Saková,  lebo sme politici, ale nezaslúžia si to tí ľudia,ktorá naozaj posledný mesiac deň a noc pracovali,” vyhlásil  Pellegrini. Podľa neho si vďaka 100 000 FFP3 respirátorom môže vláda vydýchnuť na pár dní…

    Čo sa týka nákupov Štátnych hmotných rezerv a Kajetána Kičuru,  Pellegrini uviedol: “Ak niekto pochybil,  nech je potrestaný.”

    Matovič by  podľa neho mal ukončiť štýl politiky,  keď ich najskôr  osočuje, aké “zlodejiny a bohviečo narobili najprv a potom sa tým rúškom pretŕča pred kamerami”.

    Lucia Balichová

     

    - Reklama -