Nehovoríme o zmierňovaní skôr ako 20. apríla, znie z Nemecka. Merkelová prosí ľudí o trpezlivosť

0
Ilustračná snímka. Muž kráča s taškou na prázdnej ulici 'Kraemerbruecke' v nemeckom Erfurte 21. marca 2020. (Autor: TASR)

„Nehovoríme o zmierňovaní skôr ako 20. apríla. Dovtedy zostávajú všetky opatrenia v platnosti,” povedal Helge Braun v rozhovore pre noviny Tagesspiegel. Starší ľudia budú podľa neho musieť dodržiavať obmedzenia pohybu a medziľudského kontaktu dlhšie než mladí ľudia.

„Všetky modely majú spoločné jedno bez ohľadu na to, ako sa rozhodneme… to, že seniori a ľudia s nedostatočnou imunitou v našej spoločnosti musia byť účinne chránení proti infekcii, pokým nebude dostupná vakcína,” dodal Braun.

Kancelárka Merkelová vo štvrtok uviedla, že by bolo priskoro hovoriť o tom, kedy budú zrušené opatrenia zamerané na sociálny odstup.

Braun podľa vlastných slov podporuje podobný prístup, akým voči pandémii bojuje Južná Kórea, zahŕňajúci aj využívanie digitálneho sledovania na upozornenie ľudí, že boli v kontakte s nakazenými osobami. Poukázal na to, že Nemecko už zaviedlo rovnaké obmedzenia týkajúce sa kontaktov, pričom má vysokú mieru testovania.

Z domácej karantény sa Merkelová v sobotu prihovorila obyvateľom krajiny. Zdôraznila, že si vedomá toho, aké ťažké sú obmedzenia čase koronavírusovej krízy, ale poprosila ich o trpezlivosť.

„Nové nariadenia znížili citeľne počas niekoľkých dní verejný život pre každého na minimum. Keď dnes vidím, ako ste takmer všetci úplne zmenili svoje zvyklosti, ako sa veľká väčšina z vás skutočne zriekla nepotrebných kontaktov, chcem vám jednoducho povedať: ďakujem, z celého srdca ďakujem. V tejto fáze nemôžeme úplne zabrániť šíreniu nákazy, ale, aby bolo denne menej infikovaných, spomaliť šírenie nákazy – to môžeme a musíme v najbližšom období dokázať. Chápem, že niektorí sa už netrpezlivo pýtajú, ako dlho to má ešte trvať. Tak rýchlo ako nikdy pred tým a s takými veľkými financiami ako nikdy pred tým prijali politici opatrenia. Musím vás poprosiť, buďte trpezliví. Zatiaľ zostávajú opatrenia v platnosti. Každý z nás je časťou nášho boja proti vírusu. Každý, kto dodržiava pravidlá, môže byť teraz záchrancom života,” povedala kancelárka.

- Reklama -