POZOR, LETNÝ ČAS! Spíme kratšie, ručičky hodiniek si posunieme o hodinu dopredu z 2.00 na 3.00 h

0
V nedeľu o 3.00 h stredoeurópskeho letného času (SELČ) sa posunú hodiny na 2.00 h stredoeurópskeho času (SEČ). Foto: TASR

Pozor na vlaky

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upozorňuje, že táto zmena sa dotkne štyroch vlakov.

Posun času podľa hovorcu ZSSK Tomáša Kováča spôsobí, že štyri vlaky prídu do cieľovej stanice o hodinu “neskôr”, hoci v skutočnosti pôjdu podľa platného cestovného poriadku.

Týka sa to rýchlika, ktorý vyráža o 21.54 h z Humenného a má plánovaný príchod do Bratislavy o 5.49 h.

Rovnako tak sa to dotkne rýchlika s odchodom z hlavného mesta o 22.53 h, ktorý má prísť do Humenného o 6.33 h.

Zmena času ovplyvní aj rýchlik, ktorý štartuje z Prešova o 21.12 h a do stanice Bratislava-Nové Mesto má plánovaný príchod o 6.02 h.

Štvrtým dotknutým je rýchlik s odchodom o 22.34 h zo stanice Bratislava-Nové Mesto, ktorý má doraziť do Prešova o 7.42 h.

Všetky tieto spoje prídu do cieľovej stanice “zmeškané” do 60 minút.

Kováč zároveň pripomenul, že od 17. marca pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu nie sú v týchto rýchlikoch vedené autovozne a počty radených lôžkových vozňov sú obmedzené.

 

Striedanie časov sa skončí v roku 2021

O ukončení striedania času rozhodol vlani Európsky parlament.

Občania členských štátov EÚ, ktoré sa rozhodnú pre letný čas, by si mali poslednýkrát posunúť ručičky hodiniek v poslednú marcovú nedeľu roku 2021.

V tých krajinách EÚ, ktoré sa rozhodnú ponechať si štandardný čas, by si mali naposledy prestavovať hodinky v poslednú októbrovú nedeľu 2021.

Zmena času na zimný bude 25. októbra.

 

- Reklama -