Trump uvažuje o karanténe pre štát New York a priľahlé oblasti

    0
    Americký prezident Donald Trump. (Autor: TASR)

    „Je možnosť, že v priebehu dnešného dňa dáme do karantény – krátkodobej, dvojtýždňovej – štát New York, zrejme aj New Jersey, určité časti Connecticutu,” povedal Trump pri odchode z Bieleho domu.

    Štát New York je vážne zasiahnutý pandémiou koronavírusu.

    Opatrenie bude znamenať, že bude obmedzené cestovanie z jedného z najľudnatejších regiónov USA do ostatných častí Spojených štátov, predovšetkým do južného štátu Florida, ktorý je v zime obľúbenou destináciou Newyorčanov.

    Trump nechce, aby sa Florida “ťažko nakazila”.

    Prezident túto myšlienku neskôr na Twitteri potvrdil. Rozhodnutie “padne, už čoskoro”, dodal Trump.

    Mesto New York v rovnomennom štáte je koronavírusom, spôsobujúcim ochorenie COVID-19, postihnuté najvážnejšie z celých USA.

    No guvernér štátu New York Andrew Cuomo, ktorý sa s Trumpom rozprával v sobotu už skôr, uviedol, že túto záležitosť v spoločnej diskusii neriešili.

    „Vôbec neviem, čo to bude znamenať,” povedal Cuomo na tlačovom brífingu. Myslel tým právnu stránku karantény a zdravotné hľadisko. Dodal, že mu to “neznie dobre”.

    Cuomo ešte predtým v sobotu oznámil, že odkladá prezidentské primárky v štáte z 28. apríla na 23. júna. Dôvodom sú práve obavy zo zhoršenia pandémie koronavírusu, keď sa ľudia budú zhromažďovať na jednom mieste – v hlasovacích miestnostiach.

    „Mnoho ľudí sa tam dotýka jednej kľučky, jedného pera,” dodal vysvetlenie Cuomo.

    Primárky už odložilo vyše desať ďalších štátov, vrátane Pennsylvánie, Connecticutu a Ohia, pripomenula tlačová agentúra DPA.

    - Reklama -