Po skončení rodičovskej dovolenky bude možné čerpať ešte ošetrovné. Obmedzia sa dôchodky v hotovosti

    0
    Sociálna poisťovňa (Autor: ReproFoto: youtube)

    Situácia na Slovensku okolo nového koronavírusu sa mení každý deň, parlament preto schválil niekoľko zmien, ktoré majú pomôcť ľuďom, myslia však aj na pracovníkov v Sociálnej poisťovni, ktorí sú vystavení riziku nákazy počas pracovnej doby.

    Po novom po skončení materskej rodičia trojročných detí alebo rodičia šesťročných deti s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom budú môcť pre nový koronavírus čerpať ošetrovné. Týkať sa to má tých prípadov, keď rodič nebude môcť nastúpiť do práce, pretože nemá kam dať svoje dieťa pre zatvorenie škôlok. Toto opatrenie sa má vzťahovať aj na náhradnú starostlivosť.

    Obmedziť sa má aj používanie hotovosti na platenie poistného na pobočkách SP, aby sa predišlo možnej nákaze zamestnancov SP.

    „V čase trvania tejto krízovej situácie sa vylúči možnosť platenia poistného a povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie v hotovosti v pokladniciach pobočiek SP poisťovne,” uvádza sa v schválenom pozmeňujúcom návrhu. Tiež sa vylúči možnosť platenia povinných príspevkov v hotovosti v pokladniciach pobočiek SP. Za najvhodnejší spôsob platenia povinných príspevkov je možné v krízovej situácii považovať predovšetkým bezhotovostný prevod.

    Zrušia sa úroky z omeškania pri splátkových kalendároch. Poslanci schválili, aby SP v čase krízovej situácie v rámci povolenia splátok dlžných súm nezvyšovala dlžné sumy o úrok vo výške trojnásobku ročnej základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky platnej ku dňu povolenia splátok dlžných súm, resp. o ročnú úrokovú sadzbu 10 %.

    Zároveň z dôvodu zamedzenia šírenia ochorenia COVID-19 sa v čase krízovej situácie bude vykonávať posudková činnosť aj bez prítomnosti poistenca.

    Obmedziť sa má aj doručovanie dôchodkov v hotovosti. Dôchodok tak po súhlase a určení dôchodcu bude môcť byť doručený napríklad na účet jeho dieťaťa.

    „V záujme predchádzať neoprávnenej výplate dávky sa vyžaduje súhlas majiteľa účtu s poukazovaním dávky na účet, ktorého je majiteľom a ustanovuje sa jeho povinnosť vrátiť dávku poukázanú na účet, ktorého je majiteľom, po smrti prijímateľa dávky,” uvádza sa v schválenom pozmeňujúcom návrhu.

    - Reklama -