Prokurátor podal odvolanie voči rozsudku nad Marčekom. Nie sú splnené podmienky na zníženie trestu, tvrdí

    0
    Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Foto: TASR

    „Dôvodom na podanie odvolania je skutočnosť, že podľa môjho názoru nie sú splnené podmienky na zníženie trestu,” povedal prokurátor.

    Do značnej miery akceptuje argument súdu, že obžalovaný prispel k objasneniu trestnej veci, dôvody na zníženie trestnej sadzby však podľa neho neboli naplnené. Podrobnejšie sa vyjadrí po doručení písomného vyhotovenia rozsudku.

    Právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica skonštatoval, že pre rodiča, ktorý príde o dieťa, nie je žiaden trest dostatočný.

    „Súd rozhodol, ako rozhodol, my toto rozhodnutie rešpektujeme,” skonštatoval s tým, že sa počká aj na rozhodnutie Najvyššieho súdu (NS) SR o odvolaní prokurátora.

    V súvislosti s rozhodnutím o majetkovej ujme podotkol, že jeho klientka odškodné zrejme neuvidí, pretože poznajú majetkové pomery Miroslava Marčeka.

    Advokát Kuciakovcov Daniel Lipšic považuje rozhodnutie súdu za spravodlivé.

    Myslí si, že podmienky na uloženie trestu 25 rokov odňatia slobody splnené boli, akceptuje však prihliadnutie na spoluprácu a priznanie. To označil za kľúčové spomedzi faktorov, na ktoré súd prihliadal. Preto považuje tento signál súdu za dôležitý aj do budúcna.

    To, či bude mať Miroslav M. po vykonaní troch štvrtín trestu šancu na podmienečné prepustenie, je podľa neho predčasné komentovať.

    Advokát Miroslava Marčeka Martin Endrödy informoval, že odvolanie zatiaľ s klientom nepodali, najskôr ho chce informovať o výsledku konania.

    Na otázku, či bude môcť jeho klient vyplatiť finančné odškodnenie poškodeným, odpovedal, že môže byť zaradený počas výkonu trestu aj na výkon práce a vyrieši sa to touto formou.

    O tom, či je ochotný sumu zaplatiť, podľa vlastných slov s klientom nehovoril.

    „Budem mu prezentovať rozsudok a určite ho o tom upovedomím, pokiaľ sa rozhodne vzdať sa práva na podanie odvolania,” dodal.

    Senát ŠTS v Pezinku v pondelok odsúdil Miroslava Marčeka na 23-ročný trest odňatia slobody v maximálnom stupni stráženia.

    Pristúpil tak k mimoriadnemu zníženiu trestu pre jeho priznanie, spoluprácu a oľutovanie vrážd.

    Okrem toho súd priznal poškodeným nemajetkovú ujmu. Rodine Kuciakovcom dokopy 140 000 eur, Zlatici Kušnírovej 70 000 eur a pozostalým po Molnárovi, ktorého zastrelil v roku 2016, 40 000 eur.

    - Reklama -