Schôdza NR SR: Poslanci budú rokovať aj o odklade splátok úverov

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    „Cieľom opatrení je pomôcť dlžníkom reagovať na vzniknutú situáciu a zabrániť paralyzovaniu ich činností formou možnosti odkladu splácania úverov. Navrhuje sa prijatie takých mimoriadnych opatrení, ktoré majú zabezpečiť, aby z dôvodu objektívnej nemožnosti splácania úverov riadne a včas nenastali nepriaznivé skutočnosti majúce negatívny vplyv na činnosť spotrebiteľov, podnikateľov a malých a stredných podnikov,” zdôvodnil rezort, prečo je potrebné o návrhu rokovať v skrátenom režime.

    Občania a malí a strední podnikatelia majú mať v čase pandémie nového koronavírusu možnosť požiadať o odklad splátok úverov v bankách maximálne na deväť mesiacov.

    Banky budú za stanovených podmienok povinné takejto žiadosti vyhovieť. Klienti v takom prípade nebudú vedení ako neplatiči. Dlžník bude môcť o takýto krok požiadať najviac jedenkrát.

    Ostatné spoločnosti poskytujúce úvery pre spotrebiteľov majú na základe žiadosti dlžníka odložiť splátky úverov na obdobie troch mesiacov, klient však bude mať možnosť požiadať o predĺženie o ďalšie tri mesiace.

    Medzi tieto spoločnosti patria najmä lízingové spoločnosti, spoločnosti splátkového predaja a ostatní veritelia s povolením na poskytovanie spotrebiteľských úverov.

    Podmienkou odloženia splátok z dôvodu pandémie je, že žiadateľ nesmie byť v omeškaní so splácaním úveru viac ako 30 kalendárnych dní ku dňu doručenia žiadosti.

    Rovnako tak dlžník nesmie byť v omeškaní so sumou najmenej 100 eur pri inom úvere u toho istého veriteľa ani nesmie byť dlžník ku dňu podania žiadosti o odklad splátok v stave zlyhania.

    - Reklama -