Poľsko vyzvalo Rusko, aby mu vrátilo vrak lietadla havarovaného pri Smolensku

    0
    Na archívnej snímke z 10. apríla 2010 hasiči prezerajú vrak havarovaného lietadla pri ruskom meste Smolensk, na ktorého palube bol poľský prezident Lech Kaczyňski a ďalších 95 predstaviteľov kľúčových štátnych inštitúcií, armády či cirkvi. (Autor: TASR)

    “Nijaká norma medzinárodného práva nedáva dôvody na to, aby si Rusko ponechalo majetok Poľska,” píše sa v stanovisku rezortu poľskej diplomacie zverejnenom v piatok na Twitteri.

    Na palube poľského vládneho špeciálu, ktorý havaroval 10. apríla 2010 o 08.41 h len kilometer od letiska pri Smolensku, sa nachádzalo 88 cestujúcich a osem členov. Medzi pasažiermi bol vtedajší poľský prezident Lech Kaczyňski s manželkou Mariou a desiatky vysoko postavených poľských vládnych a vojenských predstaviteľov, ktorí si chceli uctiť pamiatku vyše 20.000 poľských dôstojníkov a intelektuálov zavraždených v roku 1940 pri dedinke Katyň.

     Ani po desiatich rokoch však vyšetrovanie leteckej havárie nie je v Poľsku ani v Rusku definitívne ukončené. Rusko trosky naďalej odmieta vydať a poľskí vyšetrovatelia, ktorí boli od roku 2010 v Rusku štrnásťkrát, ich môžu skúmať iba pod dohľadom ruskej strany.
     

    Už v októbri 2018 vyzvalo Parlamentné zhromaždenie Rady Európy Rusko o vrátenie trosiek Poľsku. Podľa Chicagského dohovoru o medzinárodnom civilnom letectve musí krajina, v ktorej došlo ku katastrofe, odovzdať zvyšky lietadla po dokončení technického vyšetrovania príčiny nehody. Rusko však tvrdí, že trestné konanie v prípade havárie stále prebieha. Fragmenty vraku slúžia ako dôkaz, preto sa nemôžu byť vydané.

    Poľsko už minulý týždeň avizovalo, že jeho delegácia sa 10. apríla nezúčastní na spomienke v ruskom meste Smolensk pri príležitosti desiateho výročia leteckej nehody. Poradca poľského premiéra Michal Dworczyk oznámil, že návšteva Smolenska sa posunie na bližšie nešpecifikovaný neskorší termín. Dodal, že cestu poľskej delegácie v súčasnosti nie je možné zorganizovať vzhľadom na bezpečnostné opatrenia zavedené v dôsledku pandémie koronavírusu.

    - Reklama -