Maďarsko: Zomrelo už 85 ľudí. Stav v domove dôchodcov v Budapešti je kritický

    0
    Maďarskí policajti hliadkujú na uliciachj počas obmedzenia pohybu v dôsledku koronavírusovej pandémie. (Autor: TASR)

    Nemocnice po zotavení opustilo 115 pacientov. V povinnej domácej karanténe nariadenej úradmi je 17.490 osôb. Akreditované laboratóriá otestovali dosiaľ 31.961 vzoriek.

    V budapeštianskom domove dôchodcov na Peštianskej ceste, ktorý je s kapacitou 544 lôžok a 200-členným personálom najväčším zariadením svojho druhu v hlavnom meste, stúpol počet potvrdených infikovaných na 198. Chorobe tam podľahlo už osem seniorov.

    V tejto súvislosti vládny blok Fidesz-KDNP tvrdí, že za katastrofálnu situáciu nesie svojou nečinnosťou zodpovednosť magistrát hlavného mesta pod vedením opozičného starostu Gergelya Karácsonya. Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová domov v piatok osobne navštívila a nariadila epidemiologickú kontrolu vo všetkých domovoch dôchodcov v krajine.

    Karácsony však v piatok večer na Facebooku zverejnil dokumenty, podľa ktorých vedenie jedného z domovov dôchodcov už dávnejšie žiadalo, aby z nemocníc posielali späť do domovov pacientov len s negatívnym testom na koronavírus.

    Príslušný vládny úrad s pôsobnosťou pre hlavné mesto v liste ale uviedol, že nie je dôvod testovať pacientov, keď ich posielajú z jednej inštitúcie do druhej. Na základe tohto dokumentu nemocnice odmietli preverovať stav seniorov vracaných do sociálnych zariadení.

    V domovoch seniorov prevádzkovaných samosprávami budapeštianskych obvodov tak magistrát začal z vlastných zdrojov s testovaním zamestnancov a obyvateľov domovov dôchodcov. “Výsledky sme následne zverejnili,” dodal starosta.

    - Reklama -