Vakcína možno do konca roka, verí von der Leyenová. Kým však nebude, musia platiť reštrikčné opatrenia

    0
    Ursula von der Leyenová (Autor: TASR)

    Podľa von der Leyenovej na vývoji očkovacej látky voči koronavírusu SARS-CoV-2 pracujú v Európe dva veľmi sľubné výskumné tímy.

    „Dúfam, že vakcínu vyvinú koncom tohto roka,” uviedla predsedníčka exekutívy EÚ s tým, že sa počíta so skorým začiatkom klinických testov. Bližšie podrobnosti nezverejnila.

    Po schválení očkovacej látky by mala byť urýchlene vykonaná vakcinačná kampaň. EÚ už preto podľa von der Leyenovej rokuje o produkčných kapacitách s potenciálnymi výrobcami.  

    Šéfka EK tiež zdôraznila, že pokým nebude k dispozícii vhodná vakcína, budú musieť zostať v platnosti niektoré zo súčasných reštrikcií.

    To sa podľa nej týka najmä obmedzenia kontaktov so seniormi v domovoch dôchodcov. Uvoľňovať by sa naopak mohli opatrenia týkajúce sa detí a mládeže, čo by zahŕňalo aj znovuotvorenie škôl a denných centier.

    „Musíme zostať disciplinovaní a byť veľmi trpezliví… Musíme sa naučiť žiť s týmto vírusom dlhé mesiace, možno až do budúceho roka,” povedala von der Leyenová pre Bild am Sonntag.

    EÚ by mala na budúci týždeň predstaviť svoju stratégiu na postupné a koordinované uvoľňovanie obmedzení zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

    - Reklama -