Assangeova právnička žiada prepustenie svojho klienta. Obáva sa o jeho zdravie pre koronavírus

    0
    Austrálčan Julian Assange (Autor: TASR)

    Assange sa nachádza v londýnskej väznici Belmarsh odvtedy, ako ho pred rokom násilne vysťahovali z ekvádorského veľvyslanectva v britskej metropole, a momentálne čaká na pojednávanie o svojej extradícii do USA, kde je hľadaný v súvislosti s aktivitami WikiLeaks, ktorá zverejňuje uniknuté citlivé vládne materiály poskytnuté anonymnými zdrojmi.

    Assangeovi právni zástupcovia tvrdia, že 48-ročnému Austrálčanovi hrozí koronavírusová nákaza, ktorá je vo väzniciach “endemická”, a je vzhľadom na svoje fyzické i psychické problémy zraniteľnejší. Morrisová sa podľa vlastných slov obáva, že Assange môže zomrieť.

    „Je v odlúčení 23 hodín denne a všetky návštevy boli zrušené,” uviedla.

    Britský súd v marci zamietol jeho prepustenie na kauciu s tým, že by sa tak mohol vyhnúť procesu o extradícii do Spojených štátov.

    Tlačová agentúra Press Association priniesla informáciu o neočakávanom osobnom prepojení Assangea a Morrisovej. S odvolaním sa na súdne dokumenty uviedla, že Morrisová a Assange sú od roku 2015 vo vzťahu a majú dve deti – trojročného Gabriela a ročného Maxa. Morrisová, ktorá pochádza z Juhoafrickej republiky, uviedla, že s Assangeom sa zoznámila v roku 2011, keď bola vedeckou pracovníčkou. Dodala, že sa medzi nimi vyvinulo silné puto.

    Assange strávil v budove ekvádorského veľvyslanectva sedem rokov. Polícia ho zatkla v apríli 2019 za to, že sa nevzdal na predchádzajúci zatykač vydaný v súvislosti s požiadavkou na vydanie do Švédska v rámci prípadu zahŕňajúceho obvinenia zo sexuálneho útoku, ktoré však boli neskôr stiahnuté.

    - Reklama -