Urbi et Orbi: Pápež vyzval krajiny, aby preukázali “solidaritu” v boji proti pandémii nového koronavírusu

    0
    Pápež František (Autor: TASR/AP)

    Na Veľkonočnú nedeľu pápež celebroval omšu Zmŕtvychvstania Pána výnimočne v Bazilike sv. Petra, po ktorej priamo z baziliky udelil požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a svetu), ktoré si mohli ľudia vypočuť prostredníctvom internetu alebo v televízie. Informovala o tom agentúra AFP.

    „Nech Kristus, náš pokoj, osvieti všetkých, ktorí sú zodpovední za konflikty, aby mali odvahu podporiť výzvu na okamžité globálne prímerie vo všetkých kútoch sveta,” uviedol pápež z prázdnej Baziliky sv. Petra.

    Povedal, že nastal čas, aby Európa, ktorú označil za svoj “milovaný kontinent”, “znova povstala vďaka duchu solidarity”, ktorý sa prejavil po druhej svetovej vojne.

    Ako konštatovala agentúra Reuters, šlo o Františkovo najnaliehavejšie a najpolitickejšie veľkonočné posolstvo od jeho zvolenia za pápeža v roku 2013.

    Takisto vyhlásil, že v myšlienkach je s ľuďmi, ktorých postihla nákaza koronavírusu – spomenul chorých, smrteľné obete, ako aj príbuzných, ktorí smútia nad stratou svojich blízkych a s ktorými sa v niektorých prípadoch nemohli ani rozlúčiť.

    Pápež František (83) tradične celebruje slávnostnú omšu na Veľkonočnú nedeľu, najdôležitejší sviatok v kresťanskom kalendári, ktorý je pripomenutím Zmŕtvychvstania Ježiša Krista, na vatikánskom Námestí sv. Petra.

    Všetky veľkonočné obrady a slávenia vo Vatikáne sa v dôsledku pandémie koronavírusu konajú bez účasti veriacich.

    - Reklama -