Minister Naď o svojich plánoch: Nákup obrnených transportérov 8×8? Manuál na netransparentnosť

    0
    Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) (Autor: TASR)

    Naď ocenil nasadenie profesionálnych vojakov pri opatreniach na zabránenie šíreniu ochorenia COVID-19.

    „Počnúc generálom Danielom Zmekom až po posledného vojaka, všetci veľmi poctivo makajú a hľadajú riešenia,“ skonštatoval.

    Rezort sa podľa neho snaží vychádzať v ústrety a byť v čase krízy iniciatívny. Zaškolil napríklad nových zdravotníkov či poskytol vrtuľníky Black Hawk na prepravu materiálu.

    Debatu o modernizačných projektoch očakáva minister v dohľadnom čase.

    Pripomenul, že z projektov, o ktorých sa veľa hovorilo a nakoniec skončili bez výsledku, zdedil pre netransparentné konanie rôzne súdne konania a pokuty. Ak Ozbrojené sily SR vyslovia požiadavku na konkrétnu technológiu, chce sa baviť o konkrétnych počtoch a špecifikáciách a na základe toho vyhlásiť transparentný medzinárodný tender.

    Jedným z projektov, v ktorých nebude nový minister pokračovať, je tender na nákup obrnených vojenských transportérov 8×8. Naď ho označuje ako “manuál na netransparentnosť”.

    Tender na viacúčelové taktické vozidlá 4×4 nariadil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zrušiť, po odvolaní sa rezortu o ňom rozhoduje rada úradu.

    Predseda ÚVO Miroslav Hlivák však nedávno informoval o tom, že v súčasnom zložení rady pravdepodobne nebude možné rozhodnúť.

    Nové vedenie ministerstva obrany ani v tomto projekte nechce pokračovať. Prijme preto “adekvátne opatrenia aj smerom k ÚVO”, ako uviedla hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

    - Reklama -