Španielsko hlási najnižší nárast nakazených. Ľudia zamestnaní v priemysle už šli do práce

    0
    Príslušníci španielskej vojenskej jednotky UME dezinfikujú stanicu metra Nuevos Ministerios proti šíreniu COVID-19 v Madride, v Španielsku, 20. marca 2020. (Autor: TASR)

    Opatrenie zakazujúci ľuďom cestovať do práce prestalo platiť po tom, ako Španielsko v pondelok hlásilo najnižší denný nárast (3477) v počte potvrdených prípadov za posledné tri týždne (od 20. marca), píše agentúra AFP.

    Celkovo je v krajine infikovaných 169 496 osôb.

    Za uplynulých 24 hodín pribudlo 517 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom, čo predstavuje pokles oproti 619 obetiam, ktoré hlásili v nedeľu. Celkový počet smrteľných obetí tak dosiahol v pondelok 17 489, uvádza tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

    Španielsky premiér Pedro Sánchez však obyvateľov krajiny v nedeľu varoval, že obmedzenia voľného pohybu osôb platia aj naďalej.

    „Chcem sa vyjadriť veľmi jasne: Nie sme ani na začiatku druhej fázy. Prvé uvoľnenia prídu najskôr o dva týždne. A tie budú postupné a opatrné,” uviedol v prejave k národu.

    Takzvaný “zimný spánok” sa v Španielsku v pondelok skončil napríklad v hlavnom meste Madrid, kde policajti na staniciach metra od 06.00 h rozdávali ľuďom celkovo 1,4 milióna ochranných masiek. Podľa odhadov médií cestovalo v Madride do práce zhruba 300.000 ľudí.

    V regiónoch, v ktorých Veľkonočný pondelok nie je štátnym sviatkom, ako napríklad v Katalónsku, vo Valencii, na Baleárskych ostrovoch či v Baskicku, však ľudia zostali doma.

    Španielsky parlament rozhodol vo štvrtok o predĺžení stavu núdze do 26. apríla. Premiér Sánchez však povedal, že je “presvedčený”, že do 15 dní bude musieť požiadať o ďalšie predĺženie, ktoré by trvalo až do 10. mája.

    Španieli smú od 15. marca z domu vychádzať len vo výnimočných prípadoch. Prechádzky či šport vonku sú na rozdiel od mnohých iných krajín prísne zakázané.

    - Reklama -