Na Slovensku je 66 nových nakazených koronavírusom. Vláda predstaví plán uvoľňovania prevádzok

    0
    Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie (Autor: TASR)

    Premiér Matovič vyhlásil, že  na budúci týždeň predstaví  plán postupného otvárania niektorých prevádzok.  Zdôraznil, že o otváraní obchodov budú rozhodovať zdravotnícki experti  a nie ekonómovia.  Otvorenie menších prevádzok by podľa výpočtov ministerstva financií prinieslo 2 % HDP a premiér naznačil, že to nie je zásadné číslo.

    “Tu ide  o životy ľudí,  nie  o fazuľky,” vyhlásil premiér Matovič.  

    V nemocniciach sa spustí časť nevyhnutných plánovaných operácií, ktoré boli doteraz pre pandémiu nového koronavírusu odkladané. Výkon operácií sa spustí podľa zdravotného stavu pacientov. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) priblížil, že v utorok alebo v stredu (15. 4.) vydá hlavný hygienik SR Ján Mikas usmernenie k operáciám.

    “Budú operovaní tí, ktorí to nevyhnutne potrebujú a neznesú ďalší odklad,” skonštatoval Krajčí s tým, že nemôže dochádzať k tomu, aby u niektorých pacientov prišlo k zhoršeniu zdravotného stavu.

    Čo sa týka  testovania v domovoch sociálnej starostlivosti, nič sa  meniť nebude, zamestnanci sa testovať  nebudú. 

    “Je ich 40 000,” upozornil na margo DSS minister zdravotníctva Krajčí. Premiér ho doplnil, že ak by testovali zamesnancov DSS,  nezostala by denná kapacita na testovanie nikoho iného. 

    - Reklama -