Remišová: Ruším dve obstarávania. Informatizácia už nebude čiernou dierou, kde sa strácajú stámilióny

    0
    Veronika Remišová, podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu (Autor: TASR)

    Predmetom pochybností boli obstarávania týkajúce sa informačného systému riadenia IT aktív a poradenských služieb v oblasti optimalizácie IT aktív.

    Na margo 15-miliónového tendra Remišová uviedla, že nedostatkom bol aj fakt, že celý projekt mali manažovať hlavne externé firmy a zákazka nebola rozdelená na menšie celky, čím sa zákazka zbytočne predražovala. Vicepremiérka kritizuje v prípade tohto tendra aj nesúlad štúdie uskutočniteľnosti s predpokladanou hodnotou zákazky (štúdia hovorila o cene zákazky na úrovni štyroch miliónov eur). Predražený 15-miliónový tender chce vicepremiérka zrušiť a neskôr vyhlásiť nový.

    „Zároveň je ho nutné nastaviť tak, aby bol oveľa efektívnejší a aby na ňom spolupracovali najmä interní zamestnanci,“ dodala.

    „Druhou zákazkou, ktorú v tejto fáze rušíme, je komplexný informačný systém riadenia výkonnosti podpory, ktorý bol za viac ako šesť miliónov eur. Tento projekt sa mal týkať samotného ÚPVII a keďže tento úrad sa má následne transformovať, tento projekt je zbytočný a obsahovo nepotrebný,“ vysvetlila Remišová.

    Ako dodala, na úrade našla aj ďalšie „nášľapné míny“, ako napríklad zmluvu na zabezpečenie stravovania, ktorú vyhrala firma blízka slovenskému oligarchovi. Za túto zmluvu chce Úrad pre verejné obstarávanie podľa slov Remišovej dať úradu pokutu 17.000 eur.

    Ďalej uviedla, že medzi jej priority patrí aj náhrada externých konzultantov internými zamestnancami.

    „Štát najíma vo veľkej miere externých konzultantov. Bývalé vedenie podpísalo mnohé zmluvy s externými dodávateľskými konzultantskými spoločnosťami, kde práca jedného konzultanta za jeden deň stojí 900 eur, čo je suma, za ktorú robí štátny úradník celý mesiac,” vysvetlila vicepremiérka.

    „Je neprijateľné, aby sa o to viac teraz ako inokedy vyhadzovali peniaze na rôzne predražené, nezmyselné a nepotrebné tendre,“ uviedla Remišová s tým, že informatizácia bola dlhodobo považovaná za „čiernu dieru“, v ktorej sa strácali stámilióny verejných peňazí.

    - Reklama -