Grécko presunie po pravoslávnej Veľkej noci migrantov na pevninu

    0
    Migranti sa zhromažďujú, zatiaľ čo policajti hliadkujú pred bránou v utečeneckom tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos (Autor: TASR)

    Podľa jeho slov sa úrady najskôr budú snažiť presunúť do pevninskej časti Grécka rodiny a ďalšie zraniteľné skupiny, ako napríklad starých či chorých ľudí. Pripravené sú tam pre nich tábory, ale napríklad aj hotely či iné príbytky.

    S presunom ľudí z ostrovných táborov začnú podľa Mitarakisa úrady po pravoslávnej Veľkej noci, ktorá pripadá na túto nedeľu. Migrantov budú potom v malých skupinách premiestňovať nasledovné dva týždne.

    „Chceme pred pandémiou ochrániť ľudí v táboroch i obyvateľov ostrovov,” dodal minister vo vyhlásení.

    V táboroch na gréckych ostrovoch v Egejskom mori dosiaľ prípad nákazy koronavírusom nezaznamenali, je však len otázkou času, kedy sa tak stane, domnieva sa Dimitris Patestos z organizácie Lekári bez hraníc (MSF) na ostrove Lesbos.

    Po prepuknutí pandémie koronavírusu posilnilo Grécko v týchto táboroch lekárske kontroly, zvýšilo počet zamestnancov a pridalo aj zariadenia určené na karanténu.

    Úrady tiež v táboroch obmedzili pohyb migrantov.

    Všetci migranti, ktorí v tomto čase prichádzajú do Grécka, zároveň musia povinne absolvovať dvojtýždennú karanténu.

    Do Grécka ich však momentálne prichádza len málo, píše DPA. Ich populácia v hlavných táboroch na ostrovoch poklesla za ostatný mesiac z približne 42.300 na 38.800, keďže úrady už medzičasom stovky z nich previezli na pevninu.

    - Reklama -