Korčok: Práve ťažké časy ukazujú skutočnú hodnotu susedstva

    0
    vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (SaS) (Autor: TASR)

    „V normálnej dobe by sme sa osobne stretli, v súčasnosti som na uvítacie rozhovory musel zvoliť telefón. Aj prostredníctvom takéhoto spojenia sa však ukázalo, aká je v ťažkých časoch hodnota susedstva,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

    Ako dodal, práve pandémia potvrdila potrebu dobrých susedských vzťahov s krajinami, ktoré sú nám geograficky najbližšie. V rozhovore s českým partnerom Tomášom Petříčkom minister I. Korčok zdôraznil, že akonáhle to situácia umožní, tak prvú návštevu nasmeruje do Prahy.

    „Českým partnerom som sa poďakoval za pomoc a spoluprácu pri repatriáciách našich občanov, hovorili sme však aj o potrebe koordinovaného riešenia súčasnej situácie na úrovni Európskej únie a zhodli sme sa,“ doplnil šéf slovenskej diplomacie.

    „S rakúskym partnerom Alexandrom Schallenbergom sme zdôraznili dôležitosť cezhraničnej a regionálnej spolupráce v čase pandémie. Zamysleli sme sa aj nad možnosťou nadviazania úzkej spolupráce našich odborníkov z oblasti epidemiológie alebo ekonómie, aby si prostredníctvom videokonferencií vymieňali svoje osvedčené postupy alebo potreby v ich snahách bojovať proti COVID-19 a jeho dôsledkom,“ uviedol minister I. Korčok, ktorý taktiež ocenil ústretovosť a pomoc Rakúska pri zabezpečovaní návratu slovenských občanov zo zahraničia.

    V prípade ukrajinského partnera Dmytra Kulebu bola hlavnou agendou telefonického rozhovoru podpora teritoriálnej celistvosti Ukrajiny a jej eurointegračných ambícií.

    „Ukrajinskému partnerovi som potvrdil konzistentnú a nespochybniteľnú podporu Slovenska v prípade územnej celistvosti nášho najväčšieho suseda v rámci jeho medzinárodne uznávaných hraníc,“ dodal I. Korčok, ktorý sa zároveň zaujímal aj o vývoj pandémie na Ukrajine a potvrdil dôležitosť výmeny informácií a skúseností.

    Počas rozhovoru s maďarským rezortným kolegom Péterom Szíjjártóom minister I. Korčok prízvukoval záujem na dobrých susedských vzťahoch. „Hodnota a potreba našej úzkej spolupráce stúpa najmä v tomto období, keď naše krajiny a celé medzinárodné spoločenstvo čelí bezprecedentnej pandémii.“ Šéf slovenskej diplomacie sa poďakoval za pomoc Maďarska pri repatriácii našich občanov. Obaja predstavitelia sa zhodli aj na potrebe bezproblémovej výmeny tovarov v čase protiepidemiologických opatrení.

    V rozhovore s poľským partnerom Jacekom Czaputowiczom rovnako dominovalo aktuálne dianie s dôrazom na spoluprácu a koordináciu pri riešení krízy vyvolanej pandémiou COVID-19. „Poľsko je našim dôležitým partnerom nielen v politickej ale aj ekonomickej oblasti. Preto je dôležité, aby pandémia nenarušila vynikajúcu susedskú spoluprácu,“ zdôraznil Ivan Korčok.

    V kontexte prekonávania následkov pandémie partneri ocenili zverejnenie spoločnej cestovnej mapy Európskej únie k postupnému uvoľňovaniu reštriktívnych opatrení zavedených jednotlivými štátmi.

    - Reklama -