Domová prehliadka u Kajetána Kičuru aj jeho otca. NAKA zasahuje pre korupciu v Správe štátnych hmotných rezerv

    0
    NAKA zasahuje kvôli korupcii v Správe štátnych hmotných rezerv (Autor: TASR)

    “Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v tejto chvíli bližšie informácie nie je možné poskytnúť,” uviedla polícia. 

    NAKA zasahovala podľa viacerých zdrojov v rámci tejto akcie aj v dome u bývalého šéfa SŠHR Kajetána Kičuru, kde realizovala domovú prehliadku. Domová prehliadka má súvisieť s podozreniami  so  špekuláciami pri verejnom obstarávaní. 

    Štátne hmotné rezervy totiž pod jeho vedením nakúpili predražené zdravotnícke pomôcky od malých a neznámych firiem.  Jedna z nich  bola zaregistrovaná iba niekoľko týždňov pred obchodom so ŠHR.  Zmluvy uzatvárala Správa oneskorene, keďže nový koronvírus  sa už šíril aj na Slovensku.

    V týchto dňom napokon podľa prišlo od jednej z firem na účet Kičurovho otca Rudolfa Kičuru 200-tisíc eur. Polícia teraz zisťuje, či môže ísť o úplatok za štátnu zákazku.  Nie je to jediná podozrivá transakcia.

    NAKA ešte v marci začala “ex offo” trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave.

    Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) 22. marca po kontrole na SŠHR poznamenal, že vtedajší predseda SŠHR SR Kajetán Kičura nemá dôveru vlády. Následne 24. marca vláda na návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) Kičuru z funkcie predsedu SŠHR odvolala. Dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

    Kičura odmietol obvinenia súvisiace s uzavretím zmlúv SŠHR, ale aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

    Premiér Igor  Matovič na margo zásahu  na socálnej sieti uviedol: “Kradli ako po  nebohom,  pôjdu dole  rad radom.”

    - Reklama -