Poslanci o programe vlády: Opozícii chýbajú ministri v pléne, Blahovi boj s oligarchami

    0
    Na snímke podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽaNO). Foto: TASR

    „Dôverujeme vláde Igora Matoviča (OĽaNO) a dôverujeme programovému vyhláseniu vlády,” zdôraznil s tým, že poslanci OĽaNO veria premiérovi, že zmení Slovensko na skutočne právny štát, kde si budú všetci rovní.

    Rovnako deklaroval dôveru podpredsedovi vlády pre ekonomiku Richardovi Sulíkovi (SaS) a vicepremiérke pre investície a informatizáciu Veronike Remišovej (Za ľudí), ako aj všetkým členom vlády.

    Peter Žiga (Smer-SD) kritizoval neúčasť členov vlády v pléne.

    „Musím konštatovať, že jedna tretina členov vlády sa nezúčastňuje rokovania,” povedal s tým, že by mali sedieť v pléne a vysvetľovať svoje priority. Je to podľa neho elementárna slušnosť.

    Neúčasť premiéra namietal aj šéf ĽSNS Marian Kotleba. Skonštatoval, že koalícia mala PVV viac rozpracovať a nie umelo nafúknuť opakovanými frázami.

    „Hádam si nemyslíte, že na základe PVV, ktoré ste nám dali na stôl, si máme vypestovať dôveru,” skonštatoval.

    Ľuboš Blaha (Smer-SD) pripomenul sľuby Matoviča spred volieb o boji s oligarchami, čo sa podľa neho nepremietlo do PVV.

    „Slovko o finančných skupinách tam nie je, slovko o Pente tam nie je,” podotkol. Tvrdí, že Grendel “verejne pucoval” poslankyňu SaS Janu Cigánikovú, ktorá sa nechystá podporiť PVV a poukázal na nezhody v koalícii.

    Podobne to vidí Erik Tomáš (Smer-SD).

    „Ja tejto vláde nedôverujem a žiadnu dôveru jej vyjadrovať nebudem,” vyhlásil s tým, že ani členovia vlády nemajú voči sebe dôveru. Ako príklad uviedol Matoviča a Sulíka.

    „Nie sme rovnakí, máme na mnohé veci navzájom rôzne názory, rôzne skúsenosti, ale napriek tomu sme sa spojili, lebo nám ide o Slovensko, chceme posunúť našu krajinu dopredu,” reagoval Ondrej Dostál (SaS).

    Zdôraznil potrebu vzájomnej dôvery a vecnej diskusie medzi partnermi. V reakcii na predrečníkov uviedol, že vláda sa neuchádza o dôveru opozície, ale parlamentu.

    - Reklama -