S dlhodobou izoláciou rastie domáce násilie. Žiaľ, je to tak aj na Slovensku, uviedla prezidentka. Tu sú kontakty pomoci

    0
    Prezidentka SR Zuzana Čaputová s ochranným rúškom (Autor: TASR)

    V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka stúpol počet volaní žien hľadajúcich pomoc až štvornásobne.

    Prezidentka je presvedčená, že obete domáceho násilia musia mať väčšiu dôveru, že po nahlásení prípadu budú dostatočne chránené.

    Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová

    „Ak zažívate násilie zo strany blízkeho človeka a ste v ohrození života alebo zdravia, môžete kontaktovať políciu na čísle 158. Urobte tak aj vtedy, ak máte podozrenie, že je v ohrození niekto vo vašom okolí,” uviedla prezidentka.

    „Ak sa potrebujete poradiť a získať informácie o tom, čo môžete v kritickej situácii robiť, kontaktujte bezplatnú národnú linku pre ženy zažívajúce násilie 0800212212, ktorá funguje nonstop, informovala Čaputová.

    Kontakty na organizácie, ktoré poskytujú pomoc a ubytovanie obetiam násilia aj ich deťom, sú dostupné aj na webovej stránke zastavmenasilie.gov.sk.

    Deti a mladí ľudia nájdu pomoc a podporu na nonstop Linke detskej dôvery 116 111, na Linke detskej istoty 0907401749 alebo v nonstop online poradni ipcko.sk/chatova-poradna.

    Viac informácií o ďalších možnostiach pomoci pre deti zažívajúce násilie sú dostupné aj na stránke detstvobeznasilia.gov.sk.

    - Reklama -