Sedemtýždňové prísne zákazy mierne zvoľnia. Španieli si od 2. mája vyjdú aspoň na prechádzku

    0
    Príslušníci španielskej vojenskej jednotky UME dezinfikujú stanicu metra Nuevos Ministerios proti šíreniu COVID-19 v Madride, v Španielsku, 20. marca 2020. (Autor: TASR)

    Sánchez v televíznom vystúpení v sobotu večer oznámil, že vláda zamýšľa od budúceho víkendu povoliť vonkajšiu individuálnu telesnú aktivitu a prechádzky ľudí zo spoločnej domácnosti, “ak bude vývoj epidémie naďalej priaznivý”.

    Premiér podľa vlastných slov predstaví podrobný plán “deeskalácie” obmedzení pohybu v utorok a dúfa, že ho bude možné realizovať v najbližších týždňoch. Kľúčovou zásadou bude “maximálna opatrnosť”, zdôraznil Sánchez.

    V Španielsku – na rozdiel od väčšiny iných krajín sveta – nemôžu obyvatelia od zavedenia obmedzení pohybu 14. marca vychádzať von, aby sa prešli, zabehali si alebo zajazdili na bicykli. Ak na to nemajú naliehavé zdravotné dôvody alebo musia pracovať a nemôžu to robiť z domu, z domova môžu odchádzať len na nákup potravín alebo liekov alebo na krátku vychádzku so psom, približuje AFP.

    Deti nemohli vôbec vychádzať z domova, čo sa však mení túto nedeľu, odkedy môžu deti vo veku do 14 rokov ísť von na hodinu denne, a to v sprievode jedného rodiča.

    Prechádzať, behať alebo hrať sa môžu v okruhu jedného kilometra od bydliska.

    Španielsko tento týždeň predĺžilo núdzový stav do polnoci 9. mája a Sánchez uviedol, že návrat do určitej formy normálneho stavu bude “postupný”.

    Španielsko patrí s viac ako 22 000 úmrtiami a vyše 200 000 nakazenými ku krajinám najviac postihnutým pandémiou koronavírusovej choroby COVID-19.

    Jedny z najprísnejších opatrení na svete tam pomohli znížiť denný prírastok nových prípadov nákazy z vyše 20 percent pred mesiacom na menej ako dve percentá z tohto týždňa.

    Denný počet úmrtí klesol

    Denný počet úmrtí na nový koronavírus v Španielsku klesol v nedeľu na 288. Je to najnižší počet od 20. marca, oznámilo španielske ministerstvo zdravotníctva. 

    Ministerstvo zdravotníctva dodalo, že počet klesol zo sobotňajších 378 úmrtí a celkovo tak počet mŕtvych na ochorenie COVID-19 stúpol v Španielsku na 23 190. 

    Je to tretí najvyšší údaj o úmrtiach, po Spojených štátoch a Taliansku.

    - Reklama -