Pőtheová by mala skončiť vo funkcii, rozhodli poslanci ľudskoprávneho výboru NR

    0
    Soňa Pőtheová, riaditeľka Úradu na ochranu osobných údajov SR (Autor: TASR)

    Odvolanie Pőtheovej odporučil vláde ľudskoprávny výbor po prerokovaní zistení verejnej ochrankyne práv v súvislosti s postupom úradu pri získavaní informácií od Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku v súvislosti so zverejnením nahrávky z kancelárie bývalého generálneho prokurátora.

    “Úrad na ochranu osobných údajov SR novinárom hrozil pokutou desať miliónov eur, pokiaľ mu svoj zdroj nevyzradia. Udržiavanie svojich zdrojov v anonymite je pritom jedno zo základných práv novinárov a slobody tlače,” píše sa v návrhu vlády na odvolanie Pőtheovej. Ombudsmanka skonštatovala, že konaním úradu došlo k zásadnému porušeniu práva na slobodu prejavu.

    Vláda sa podľa materiálu domnieva, že predsedníčka úradu nepostupovala nezávisle a podliehala vonkajším vplyvom, pretože postup úradu voči novinárom mohol byť v prospech Mariana Kočnera, ktorý je obžalovaný v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a pre ktorého Pőtheová v minulosti pracovala.

    ÚOOÚ ešte vlani vyzval viaceré inštitúcie a subjekty na súčinnosť v súvislosti s nahrávkou z kancelárie bývalého generálneho prokurátora. So žiadosťou sa obrátil na Generálnu prokuratúru SR, Ministerstvo vnútra SR, políciu, ale aj server investigace.cz, ktorý nahrávku zverejnil. ÚOOÚ to odôvodnil tým, že ide len o výzvu na súčinnosť a bežný postup. Nahrávku z kancelárie vtedajšieho šéfa slovenskej prokuratúry zverejnil server investigace.cz koncom októbra 2019.

    - Reklama -