Zdravita a Asociácia súkromných lekárov: Napriek tomu, že nemajú peniaze, pomáhajú v laboratórnej diagnostike COVID-19

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Tieto laboratóriá majú k dispozícii validované diagnostické súpravy (nie rýchlotesty) aj kapacity na vyšetrovanie protilátok proti koronavírusu. V súčasnosti však neexistuje zdravotný výkon, na základe ktorého by sa tieto testy mohli hradiť zo zdravotného poistenia. Preto by bolo potrebné urýchlené zaradenie týchto vyšetrení do katalógu zdravotných výkonov. Podklady (vyplnené registračné listy) už boli odoslané do Všeobecnej zdravotnej poisťovne.  

    Ide o dôležité vyšetrenie, ktoré je popri vyšetrení prítomnosti vírusu vo výtere z nosohltana súčasťou komplexnej diagnostiky COVID-19. Ak sa vyšetrením vzorky krvi zistí prítomnosť špecifických protilátok anti SARS-CoV-2, je to dôkaz, že sa pacient s vírusom v minulosti už stretol a ochorenie prekonal (často bez veľkých klinických príznakov). Prítomnosť protilátok v krvi pacienta je predpokladom jeho vyššej odolnosti, imunity proti ochoreniu.

    Ak by sa vyšetrenie protilátok realizovalo na reprezentatívnej vzorke obyvateľstva, bolo by možné posúdiť premorenosť populácie vírusom a odhadnúť stav tzv. kolektívnej imunity.

    Laboratóriá  Zdravity a Asociácie súkromných lekárov SR majú technológiu, odborný personál a ochotu zapojiť sa aj do testovania prítomnosti RNA vírusu v steroch metódou detekcie vírusu pomocou RT-PCR (verejnosti známe výtery z nosa a hrdla). Na oficiálnych miestach však nie je možné získať pravidlá, resp. podmienky, ktoré je potrebné splniť na to, aby sa tieto výkony realizované aj v menších laboratóriách uznali.  

    - Reklama -