Katastrofálne dôsledky: OSN sa obáva miliónov neželaných tehotenstiev

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    Narušenie zásobovania obchodov môže spôsobiť, že 47 miliónov žien v krajinách s nízkym a stredným príjmom zostane bez moderných antikoncepčných prostriedkov, varuje UNFPA so sídlom v New Yorku vo svojej najnovšej správe, z ktorej v noci na stredu citovala tlačová agentúra DPA.

    Daná analýza tiež vykresľuje, že šesťmesačné lockdowny by mohli viesť k ďalším 31 miliónom prípadov rodového násilia, keďže ženy sa musia dlhodobo zdržiavať v domácnostiach.

    Odklady programov zameraných na zákaz ženskej obriezky (FGM) a detských sobášov vzhľadom na koronavírusovú pandémiu podľa odhadov vyústia v priebehu nasledujúceho desaťročia do dvoch miliónov ďalších prípadov FGM a 13 miliónov ďalších detských sobášov, čomu by sa inak dalo predísť, uvádza UNFPA.

    Hoci ide iba o hrubé odhady, tieto údaje ukazujú “katastrofálne dôsledky, ktoré čoskoro môže mať pandémia COVID-19 na ženy a dievčatá na celom svete”, vyhlásila riaditeľka UNFPA Natalia Kanemová.

    „Táto pandémia prehlbuje nerovnosť, a milióny ďalších žien a dievčat sú teraz vystavené riziku, že prídu o možnosť plánovať si svoj rodinný život a chrániť svoje zdravie. Práva žien musíme obraňovať za každú cenu,” povedala Kanemová.

    UNFPA spolupracuje s vládami jednotlivých krajín na posilnení zdravotníckych systémov, zabezpečení prístupu k základným službám a propagácii spoločenskej angažovanosti.

    Generálny tajomník OSN António Guterres nedávno varoval pred “hrozivým globálnym nárastom” domáceho násilia počas koronavírusovej krízy a vyzval vlády, aby zintenzívnili snahy o prevenciu násilia páchaného na ženách.

    - Reklama -