Klus: Ešte sme nad koronavírusom nevyhrali, podmienky pre ľudí za hranicami treba uvoľňovať postupne

    0
    Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (Autor: TASR)

    Videokonferencia sa stala, vzhľadom na dynamicky meniacu sa situáciu, súčasťou pravidelných politických konzultácií s našimi susedmi. Prirodzene jej čoraz viac dominujú témy ako otváranie ekonomík, vrátane letnej turistickej sezóny. Prioritou ale zostávajú najmä podmienky pre cezhraničných pracovníkov, tzv. pendlerov. Partneri ako svoju hlavnú zodpovednosť vnímajú snahu uľahčiť život občanom pracujúcim či žijúcim v susedných krajinách. Samozrejme s prihliadnutím na epidemiologický vývoj. M. Klus v tejto súvislosti partnerov informoval o výnimkách pre pendlerov prijatých na včerajšom Ústrednom krízovom štábe, ktoré začnú platiť od 1. mája 2020, a ktoré partneri v reakciách vysoko ocenili.

    „Vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie v našej ale aj susedných krajinách máme istý priestor uľahčovať život aj ľuďom, ktorí žijú alebo pracujú za hranicami. Uvedomujeme si, že aj na nich kríza veľmi dolieha. Nemáme ale stále vyhraté a podmienky preto môžeme uvoľňovať len pomaly za prísneho monitoringu šírenia koronavírusu,“ uviedol M. Klus.

    Rakúska ministerka  potvrdila, že sa našlo riešenie, aby aj slovenské opatrovateľky mohli požiadať o finančnú pomoc zo záchranného balíka rakúskej vlády. Ocenila tiež nový režim nielen pre zdravotníkov ale aj sociálnych pracovníkov, ktorý sa týka spolkových krajín Viedeň, Dolné Rakúsko alebo Burgenland. Partneri sa zhodli, že je dôležité mať riešenia aj pre študentov študujúcich v zahraničí.

    Pozitívne boli posúdené možnosti otvorenia ďalších hraničných priechodov medzi Slovenskom a Maďarskom, či už pre osobnú alebo nákladnú dopravu. Predmetom rozhovoru boli aj repatriácie občanov zo zahraničia do svojich krajín, kde všetci vyzdvihli doteraz preukazovanú vzájomnú pomoc a podporu.

    Partneri na záver potvrdili, že vo videokonferenciách budú pokračovať aj naďalej. „Myslím, že tento formát je veľmi užitočný. Všetci sa už ale tešíme na dobu, keď sa budeme môcť konečne stretnúť aj osobne,“ dodal Martin Klus.

    - Reklama -