Ambulancie na COVID-19 sú fajn nápad. Ale kde naň zobrať peniaze? pýta sa Kafková z Asociácie zdravotných poisťovní

    0
    Katarína Kafková, výkonná riaditeľka Asociácie zdravotných poisťovní SR (Autor: TASR)

    Asociácia zdravotných poisťovní na jednej strane rozumie snahe ministertsva zdravotníctva regulovať zriaďovanie mobilných odberových miest a sústrediť zdravotnú starostlivosť o pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19 do špecializovaných epidemiologických ambulancií.

    “Na druhej strane považujeme za dôležité vopred zvážiť akékoľvek dosahy takýchto zásadných zmien a rokovať o nich so všetkými zúčastnenými stranami – s poskytovateľmi, pacientmi, aj so zdravotnými poisťovňami,” komentovala výkonná riaditeľka AZP SR Katarína Kafková.

    Zdôraznila, že asociácia už dlhodobo upozorňuje, že v sektore slovenského zdravotníctva chýbajú peniaze.

    “K približne 200 miliónom eur, ktoré boli vyčíslené ešte začiatkom roka, teda pred nástupom pandémie nového koronavírusu, sa postupne pridávali ďalšie výpadky,” uviedla s tým, že príjmy do verejného zdravotného poistenia výrazne narušilo hromadné čerpanie ošetrenia členov domácnosti (OČR) a práceneschopnosti (PN), ako aj odklad povinnosti platiť zdravotné odvody pre podnikateľov na obdobie jedného mesiaca, a to za marec 2020.

    Doplnila, že štát doposiaľ neinformoval o tom, ako bude kompenzovať spomínané výpadky príjmov zdravotných poisťovní. Na otázku, akým spôsobom by sa takéto ambulancie mali financovať, Kafková reagovala, že je úlohou štátu ako regulátora, prijímať nielen nové opatrenia na zvládnutie situácie zapríčinenej ochorením COVID-19, ale aj zadefinovať, ako sa tieto opatrenia budú napĺňať v praxi.

    “Za jedinú možnosť preto považujeme nielen adekvátnu kompenzáciu výpadku príjmov od štátu v dôsledku doposiaľ prijatých opatrení, ale aj dodatočné financovanie nového návrhu,” uzavrela.

    - Reklama -