Korčok: Repatriačné lety Slovákov z Libanonu a Iraku sú gestom spolupatričnosti v EÚ

    0
    vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (SaS) (Autor: TASR)

    „Je symbolické, že našim spoluobčanom z Únie sme pomohli v čase, keď si pripomíname 16. výročie nášho vstupu do EÚ,” poznamenal minister Ivan Korčok (nominant SaS) s tým, že podobne aj slovenskí občania využívali lety iných krajín EÚ pri návrate domov.

    Z Libanonu na Slovensko repatriovali celkovo 18 občanov SR a iných členských štátov EÚ, pričom zároveň sa do svojej domoviny vrátilo desať občanov Libanonu, ktorí využili letecké spojenie zo Slovenska do ich krajiny. Slovenský repatriačný let z irackého Bagdadu do Európy prepravil viac ako 60 občanov pochádzajúcich z 15 členských štátov EÚ.

    Minister Korčok poďakoval za súčinnosť pri operácii mimoriadneho charakteru leteckým zložkám Vzdušných síl Ozbrojených síl SR a Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR v spolupráci s rezortom diplomacie a delegáciou EÚ v Bagdade.

    Repatriácia z Iraku bola spolufinancovaná zo spoločných európskych zdrojov za použitia mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany, ktorý umožňuje členským štátom EÚ čerpať spoločné európske finančné prostriedky v prípade mimoriadnych udalostí. Európski partneri podľa Tomagu vysoko ocenili oba lety.

    „Symbolicky práve v deň výročia vstupu SR do EÚ sa tak potvrdil zodpovedný a aktívny prístup SR k hľadaniu spoločných európskych riešení v snahe prekonať následky krízových situácií,” uzavrel.

    - Reklama -