Podmienkou je politická podpora. Čentéš reaguje na možnú kandidatúru za generálneho prokurátora

    0
    Jozef Čentéš, archívna snímka. Foto: TASR

    V súvislosti s kandidatúrou ho už podľa jeho slov oslovili.

    „Nebudem konkretizovať kým, nebolo by to korektné,” uviedol Čentéš.

    Mandát súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára sa končí v júni.

    Čentéša Národná rada SR za vlády Ivety Radičovej v roku 2011 zvolila za šéfa prokuratúry. Vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho odmietol vymenovať, zdôvodnil to pochybnosťami, ktoré sprevádzali voľbu v parlamente, ako aj to, že ako prokurátor skartoval výpoveď vtedajšieho poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) o korupcii v politike.

    Čentéš sa obhajoval, že išlo o omyl.

    Parlament s väčšinou poslancov Smeru-SD napokon zvolil v júni 2013 za generálneho prokurátora Čižnára, ktorého Gašparovič vymenoval. Ústavný súd SR v Košiciach v decembri 2014 však zrušil rozhodnutie Gašparoviča nevymenovať Čentéša.

    Zároveň ÚS SR konštatoval, že nevymenovaním za generálneho prokurátora došlo k porušeniu základných práv Čentéša na prístup k voleným a iným verejným funkciám, ako aj na vstup do verejných služieb svojej krajiny za rovnakých podmienok.

    Návrh sťažovateľa vrátiť vec prezidentovi SR na ďalšie konanie, súd zamietol. Čentéšovi priznal súd finančné odškodnenie v sume 60 000 eur, väčšinu daroval detskému hospicu.

    „Mne išlo len o dokázanie, že postupom bývalého prezidenta SR bolo porušené moje právo k verejnej funkcii – stať sa generálnym prokurátorom SR,” zdôraznil pre TASR Čentéš.

    - Reklama -