VIDEO Gröhling: Školy treba otvárať postupne. Budem rád, keby bolo vyučovanie obnovené aspoň čiastočne

    0
    Branislav Gröhling, minister školstva (Autor: archív B.G.)

    „Všetci chceme ísť do škôl, tá vôľa je obrovská. Musíme sa vyrovnať so všetkými podmienkami, aby sme v prvom rade chránili bezpečnosť a zdravie nás všetkých,” uviedol minister.

    Podľa ministra je veľmi pravdepodobné, že to nebude klasické vyučovanie. Diskutovať sa podľa neho musí aj o tom, ako bude obmedzený vek učiteľov v rámci rizikových skupín.

    „Toto všetko potrebujeme mať vydiskutované, najlepšie priamo v praxi, že sa stretneme s riaditeľmi alebo s učiteľmi,” poznamenal minister.

    Situáciu v súvislosti s otváraním škôl vníma Gröhling ako veľkú zodpovednosť, pretože v školskom systéme sa nachádza zhruba 100.000 pedagógov a milión žiakov.

    „Preto chcem mať všetky rozhodnutia vydiskutované v rámci tímu epidemiológov a následne sa postavíme a povieme rozhodnutie a jednotlivé metodické pokyny, ako to máme spracovať a akým spôsobom máme ísť do škôl,” povedal šéf rezortu školstva.

    Podľa Gröhlinga sa diskutuje o tom, koľko žiakov má byť v skupine, ale i o tom, ako bude prebiehať vyučovanie.

    „Musíme vyriešiť jedálne, školské kluby, ale aj to, ako budú rodičia vstupovať do škôl. Je tam množstvo malých problémov, s ktorými sa určite popasujeme a nejakým spôsobom to zvládneme,” povedal. Minister by bol rád, keby bolo vyučovanie v školách obnovené aspoň čiastočne v júni.

    Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba na sociálnej sieti uviedol, že stredoškoláci sa vrátia do škôl až v septembri.

    „Prváci a druháci zo základných škôl budú mať pravdepodobne možnosť návratu do škôl posledné dva júnové týždne. Bude to však dobrovoľná a zábavná forma, aby naši drobci nezabudli na svojich spolužiakov a učiteľov,” uviedol Droba po stredajšom stretnutí s ministrom školstva a učiteľmi stredných škôl.

    Školy a školské zariadenia sú z dôvodu šírenia nového koronavírusu zatvorené od marca. Počas mimoriadneho prerušenia vyučovania v školách sa vzdelávanie realizuje dištančnou formou.

    - Reklama -