Miliónové nezrovnalosti! Sulík označil Deloitte Audit za „čiernu ovcu“ medzi audítormi, zvažuje trestné oznámenie

    0
    Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) počas tlačovej konferencie po prvom zasadnutí Ekonomickej krízovej rady v Bratislave (Autor: TASR)

    Audítorská spoločnosť mala na starosti kontrolu účtovania Bratislavy v rokoch 2016 – 2018 a tvrdila, že je všetko v poriadku.

    Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) však v roku 2019 vykonal kontrolu výkonu auditu a zistil pochybenia.

     „Dospelo to až na takú úroveň, že predseda NKÚ vyzýva na zváženie legislatívnej úpravy zákona o obecnom zriadení tak, aby v ňom bola uzákonená povinnosť, aby účtovná závierka bola predkladaná na hlasovanie zastupiteľstvu,“ uviedla Aufrichtová.

    Sulík tvrdí, že na nekalé praktiky audítorskej spoločnosti upozorňuje už roky.

    „Teraz máme na stole prípad hlavného mesta Bratislavy, keď opäť išlo o miliónové nezrovnalosti. A spoločnosť Deloitte Audit napísala: všetko je v poriadku,“ dodal minister s tým, že spoločnosť označil za „čiernu ovcu“ medzi audítormi.

    „Dúfam, že komora audítorov vylúči zo svojich radov takúto firmu,“ dodal Sulík. Na margo podnetu, ktorý podáva, ešte uviedol, že Úrad pre dohľad nad výkonom auditu má právomoc odobrať audítorskú licenciu.

    „Vyzývam tento úrad, aby sa mojím podnetom zaoberal a rozhodol spravodlivo a objektívne,“ uzavrel Sulík.

    „Zároveň chcem povedať, že budeme skúmať aj trestnoprávnu rovinu a ak budeme mať podozrenie zo spáchania trestného činu, tak podáme trestné oznámenie,“ dodal minister. Zároveň upozornil, že podľa Centrálneho registra zmlúv má audítorská spoločnosť aj naďalej uzatvorenú miliónovú zmluvu s agrorezortom.

    „Na toto upozorním pána ministra Jána Mičovského (OĽaNO) a priblížim mu myšlienku, aby takúto zmluvu rozviazal,“ doplnil Sulík.

    - Reklama -