Rada prokurátorov je presvedčená, že majú dosť nespochybniteľných adeptov na “generálneho”

    0
    Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár (Autor: TASR)

    Rada prokurátorov tak reaguje na medializované informácie týkajúce sa úvah o možnosti zmien pri voľbe generálneho prokurátora, ako aj doposiaľ prezentovaných kandidátov na túto funkciu.

    „Generálny prokurátor už pri svojom nástupe do funkcie nesmie vzbudzovať podozrenia týkajúce sa možného konfliktu záujmov vzhľadom na jeho minulosť. Sme presvedčení, že prokuratúra takýmito osobnosťami disponuje, pričom niektoré z nich už boli mediálne prezentované,” zdôraznila ďalej vo svojom vyhlásení rada prokurátorov.

    Zároveň súhlasí s názorom, že právo navrhovať kandidátov na funkciu generálneho prokurátora by mali mať aj iné subjekty ako poslanci, a to predovšetkým samotní prokurátori prostredníctvom zhromaždení prokurátorov, rada prokurátorov, generálny prokurátor, predseda Ústavného súdu SR, predseda Súdnej rady SR na základe uznesenia súdnej rady, verejný ochranca práv a vedecké inštitúcie pôsobiace v oblasti práva.

    „Voľbe kandidáta na funkciu generálneho prokurátora by malo predchádzať verejné vypočutie kandidátov. Uvažovať je potrebné aj o zvýšení počtu poslancov potrebných na jeho zvolenie tak, aby na jeho zvolenie bola nevyhnutná širšia dohoda viacerých politických strán zastúpených v Národnej rade SR,” dopĺňa vyhlásenie.

    „Podporujeme aj ďalšie zmeny súvisiace s väčšou otvorenosťou prokuratúry, ako aj ďalšie zmeny, ktoré budú mať vplyv na lepšie vnímanie prokuratúry odbornou, ale aj laickou verejnosťou,” uvádza sa na záver vyhlásenia.

    - Reklama -