Nakazených zo Žehry umiestnia do kontajnerového mestečka

    0
    Rómom zo sídliska Dreveník, časť obce Žehra (okres Spišská Nová Ves), ktorá je v karanténe pre výskyt nového typu koronavírusu, doniesli nápoje. (Autor: TASR)

    „Bude vybudované kontajnerové mestečko alebo centrum vedľa sídliska Dreveník pri našej základnej a materskej škole a tam budú umiestňovaní tí ľudia, ktorí sú, alebo pri ďalšom testovaní budú pozitívni na ochorenie COVID-19. Rozhodol o tom permanentný krízový štáb, ktorý zasadal opäť vo štvrtok v popoludňajších hodinách,“ uviedol Pacovský.

    Riadenie v Žehre už prevzal permanentný krízový štáb

    Riadenie kritickej situácie v obci Žehra v súvislosti s osadou v karanténe už prevzal permanentný krízový štáb. Spolu s okresným krízovým štábom sa rozhodli vytvoriť spomínané karantenizačné centrum,

    Člen permanentného krízového štábu a slovenský europoslanec Peter Pollák dodal, že bol odsúhlasený plán pre zriadenie operačného strediska v Žehre, ktoré bude zložené zo zástupcov armády, polície a okresnej hygieny.

    „Súčasťou bude aj obec, okresný úrad a ja ako člen permanentného krízového štábu. Veríme, že každý deň niečo poriešime a čoskoro budeme mať radostné správy,” uzavrel Pollák.

    Hlavný hygienik SR Ján Mikas uvádza, že stále zaznamenávajú pozitívne prípady, preto nemôžu ukončiť karanténu ako v obciach Krompachy a Bystrany.

    Podľa regionálnej hygieničky Renáty Hudákovej je aktuálny počet nakazených 25. Mikas dopĺňa, že čísla sú len k dnešnému dňu a tých ľudí môže byť viac, preto sa potom pristúpi aj k plošnému testovaniu celej osady, aby bola istota. Samotná osada sa skladá zo štyroch lokalít, kde sa nachádza približne 2000 ľudí, preto testovanie podľa neho nebude jednoduché.

    „V osade nie sú ľudia vo vážnom stave, a to je veľmi pozitívne,“ konštatuje hlavný hygienik.

    Podľa Petra Škodného z permanentného krízového štábu je pracovný termín taký, že v pondelok ráno (11. 5.) by mali začať testovať a rovnako aj karanténne centrum by malo byť v tento deň pripravené.

    „Teraz treba urobiť konkrétny plán, ako sa to zrealizuje. Budeme testovať PCR testami, pretože tie sú spoľahlivé a sú to testy, ktorým sa dá naozaj veriť,“ dodáva Škodný.

    - Reklama -