Generálny prokurátor napadol uznesenie sudcu Sklenku z akcie Búrka

    0
    Jaromír Čižnár (Autor: TASR)

    „Uznesením, napadnutým dovolaním generálneho prokurátora, súd rozhodol o zrušení zápisu údajov v obchodnom registri, ktorý bol vykonaný na základe iného právoplatného rozhodnutia súdu o nariadení dodatočnej likvidácie spoločnosti Belar–Group, a. s.,“ uvádza Predajňová.

    To Čižnár vyhodnotil ako rozpor s Civilným mimosporovým poriadkom.

    „Na základe právoplatného súdneho rozhodnutia nemôže registrový súd vykonať materiálne nesprávny zápis,“ informuje GP SR. Prokuratúra tvrdí, že konanie o zrušenie zápisu nie je opravným prostriedkom, v rámci ktorého sa môžu preskúmavať právoplatné súdne rozhodnutia a zrušovať zápisy, čoho následkom je vymazanie údajov.

    V súvislosti s výmazom podali tzv. malí akcionári Belar-Group na bývalého sudcu aj trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Sklenka podľa nich znemožnil dodatočnú likvidáciu spoločnosti a otvoril priestor na spochybňovanie úkonov likvidátora.

    Sklenka je svedkom v rámci akcie Búrka, ktorá súvisí s údajným korumpovaním viacerých sudcov a advokátov Marianom Kočnerom.

    Dôkazy o údajnej korupcii vyplývajú aj z komunikácie cez šifrovanú aplikáciu Threema, ktorú získala Národná kriminálna agentúra počas vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka. Sklenka podľa uznesenia o vznesení obvinenia s políciou aktívne spolupracuje.

    Okrem iných sudcov a podnikateľov svedčí aj proti bývalej podpredsedníčke NS SR Jarmile Urbancovej, ktorá mala ponúkať úplatok v kauze Technopol Servis.

    - Reklama -