Cigániková sa baví: Galko nie je pomsta Matoviča. Ale azda sa k príležitosti od Naďa nezachová ako k príležitosti od Sulíka

    0
    Poslankyňa Jana Cigániková (SaS) (Autor: TASR)

    Aktuálne rezonuje nová pracovná príležitosť pre bývalého podpredsedu SaS Ľubomíra Galka. Je opäť štátnym zamestnancom ministerstva obrany a minister Naď (OĽaNO) mu  je pripravený, ak prejde bezpečnostnými previerkami, zveriť aj vedenie Leteckých opravovní Trenčín. Richard Raši, podpredseda Smeru vyhlásil, že to vníma ako sladkú pomstu Matoviča Sulíkovi. Vy to vidíte ako? 

    Ja to vidím tak, že Raši je vrták a vŕta úplne do všetkého. Zhodnoťme to relevantne: pán Galko bol ministrom obrany, má skúsenosti, ktoré sa dajú určite v rezorte obrany využiť. Tak nech sa páči. Ja som rada, že nerobí zle v Saske a Saske. Dúfam, že keď dostane príležitosť od pána Naďa, že sa nezachová podobne, ako keď dostal  príležitosť od Richarda Sulíka (smiech).

     

    Takže vy nevnímate nejaké pnutia medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom?  

    To vnímam, jasné, ale nekomentujem. V každom prípade Galko s tým podľa mňa nič nemá. To je rozhodnutie svojprávneho ministra, a nie je to nejaký útok Matoviča. SaS s tým nič nemá a budeme držať palce.  

     

    Premiér Matovič vyhlásil, že v pondelok oznámi radostnú správu, čo sa týka otvárania škôl. Ste za rýchle otvorenie? 

    Som za to, aby sa školy otvorili čím skôr. Treba dodržiavať opatrenia, ale zároveň aj reagovať na situáciu a čím skôr školy otvoriť. Isteže sa spoľahnem na rozhodnutia epidemiológov a  hlavného hygienika. S úrovňou mojich vedomostí by som otvorila čím skôr. Keď si to v krátkosti zanalyzujeme: už boli dva dni v týždni, keď pribudlo nula nových infikovaných, sme najlepší v Európskej únii a nevidím už dôvod na nejakú paniku. Deti zavreté dva mesiace doma nie sú žiadna výhra a určite by aj im prospel návrat do školských zariadení, kde sa môžu učiteľov pýtať priamo, ak niečomu neporozumejú, kde sa socializujú s kamarátmi, a je to určite vhodnejšie prostredie, než byť počas mimoriadnej situácie nútene doma. Zo zdravotného hľadiska už  skutočne nie sú také riziká, ako boli. 

     

    Ste nielen poslankyňou, šéfkou Výboru NR SR pre zdravotníctvo, ale aj  matkou, ktorá má školopovinné deti. Mnoho rodičov tvrdí, že aj keď školy otvoria, oni deti do kolektívu nedajú z obáv o prenos koronavírusu. Vy tie svoje deti teda do školy pošlete?

    Áno, asi to vyplynulo aj z odpovede predtým. Teraz som došla domov, zistila som, čomu deti nerozumeli, o chvíľu majú druhé večerné kolo s učiteľmi cez počítač. Ráno zas budú niečo robiť na počítači, nie všetkému porozumejú, budú sa pýtať mňa. Do toho práca… Je to  veľmi ťažké z pohľadu rodičov aj detí. No určite patrím  k rodičom, ktorí si asi vydýchnu po otvorení škôl.  

    Autor: ld

    - Reklama -