Otvorí Nemecko hranice so susedmi? Merkelová vyjadrila nádej

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Zmeny v súvislosti s hraničnými kontrolami musia byť podľa Merkelovej zavádzané v spolupráci so susednými krajinami, píše Die Welt s odvolaním sa na agentúru DPA. Merkelová to povedala na zasadaní parlamentnej frakcie nemeckých strán únie CDU/CSU), ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie.

    Podľa kancelárky existuje jasná perspektíva na obnovenie systému otvorených vnútorných hraníc v rámci schengenského priestoru v prípade, ak to dovolí situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

    O možnom otváraní hraníc má v stredu rokovať nemecká vláda a nemecký minister vnútra Horst Seehofer sa má k tejto téme vyjadriť do piatku.

    Seehofer nariadil kontroly a zákazy vstupu na hraniciach s Francúzskom, Rakúskom, Švajčiarskom, Luxemburskom a Dánskom v polovici marca. Šlo o opatrenie zamerané na zamedzenie šírenia nového koronavírusu.

    Krajina neskôr hraničné kontroly predĺžila do 15. mája.

    Za uplynulé týždne mohli do Nemecka cestovať len osoby, ktoré na to mali závažný dôvod – napríklad vodiči nákladných vozidiel, zdravotníci alebo dochádzajúci pracovníci z pohraničných oblastí.

    Nemecká polícia však v nedeľu na jeden deň uvoľnila prísny režim na hraniciach krajiny zavedený v dôsledku pandémie koronavírusu a povolila ľuďom návštevy pri príležitosti Dňa matiek.

    - Reklama -